Златко Софрониев Живков – кандидат-кмет за Община Монтана

Златко Софрониев Живков – кандидат-кмет за Община Монтана

Златко Живков е роден на 5 ноември 1959 год. Пет поколения от неговия род живеят в Монтана
Настоящият кмет на общината е завършил висше образовение във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и е магистър по история. От 1985 до 1989 год. специализира „История на Българското възраждане” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”
През 1985 год. става учител по история в средно общообразователно училище „Йордан Радичков”. Пет години по-късно след конкурс е назначен за директор на училището. От 1997 до 1999 год. е началник на Инспектората по образование на Министерството на образованието и науката в област Монтана. За кмет на община Монтана е избран през 1999 год. като кандидат на СДС.
Живков става кмет в най-тежката година, белязана от ежедневни протести на социално-слаби хора, оставени месеци наред без помощи. Първият мандат е свързан с въвеждането на строга финансова дисциплина за управление на приходите и разходите на общината. След постигната стабилност започват инвестиции в строителство, пътища, околна среда, образование, социални дейности, здравеопазване култура и спорт. За последните 10 години местната власт е инвестирала в тези обекти 87 милиона лева.
Златко Живков е трети мандат кмет с гласовете на 70 на сто от хората и политическата подкрепа на всички десни партии. От 2007 год. е зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България. През същата година е избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз.
Кметът на Монтана и в момента представлява страната ни в най-престижната институция на местните власти в ЕС. Той е в групата на Европейската народна партия. Мандатът му изтича през 2015 г.
В местните избори тази година се кандидатира четвърти път за кмет. 5 500 жители на Монтана го подкрепиха в подписка.

Номиниран за кмет на Община Монтана от политическа партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – Национален идеал за единство”

Програма за управление на Община Монтана 2011 – 2015

Обръщение

Уважаеми съграждани,

Пред прага сме на още четири години от развитието на Монтана. Четири години, през които можем да продължим започнатото и да поставим основите на много нови неща. Те ще направят нашата община по-добро място за нас, за децата ни, за родителите ни.
Опитът от последните 12 години, в които вие ми поверихте управлението на общината, ми дава основание да кажа, че имаме достатъчно потенциал, за да се развиваме като модерна европейска територия. Имаме и прекрасни природни дадености, и впечатляваща история, и постижения, с каквито не всички градове могат да се похвалят - съвременно депо за твърди битови отпадъци, модерна пречиствателна станция за отпадни води, ремонтирани детски градини и училища, паркове, градини, развита спортна база, детски и спортни площадки.
Жилищните комплекси и старите градски квартали вече дишат по-леко с почистени и озеленени площи, входове, междублокови пространства. Постигнахме това като добри и коректни партньори – общината и гражданите. Ще продължим заедно да подреждаме местата, където живеем и където играят нашите деца.
Ще направим улиците и кръстовищата на Монтана по-съвременни и безопасни не само за автомобилите, но и за пешеходците. Ще обособим ленти или алеи за велосипедисти.
Искаме Монтана да диша по-леко, с по-малко прах и вредни вещества във въздуха. Затова ще засаждаме и ще се грижим заедно за зелената система на града.
Ще продължим да правим празници във всички селища на общината, не само за да съхраним традициите, но и за да създадем у младите вкус и желание да продължат след нас.
Сигурно има още много идеи за развитието на Монтана, готови сме да ги обсъждаме, за да намерим най-доброто решение. Това ще ни помогне да реализираме възможностите, които България и Европа ни дават.

Можем да го направим, само ако сме заедно.