начало        

Размиват ли се границите между традиционните спортове и електронните?


Станаха ли електронните игри по-добра инвестиция от физическите спортове? Този въпрос задава британският сайт за инвестиции Investors’ Chronicle в статия за новите начини, по които спортните клубове и асоциации опитват да задържат интереса на младата аудитория, която пък проявява афинитет към електронните спортове. Повод за темата на статията е скорошният мач от La Liga между Реал (С) и Атлетик (Б), който стана първият двубой от испанската висша футболна лига, излъчен в платформата за видео съдържание Twitch.
На пръв поглед няма нищо странно в това спортно събитие да бъде излъчвано в интернет. По-интересното е че платформата Twitch е особено популярна сред почитателите на видео игрите, а коментатор на мача бе Ибай Янос. За любителите на традиционния футбол това име едва ли е толкова познато, но той е истинска звезда сред почитателите на набиращите популярност турнири по виртуален футбол. Янос има близо 6 млн. последователи в Twitch, което показва, че испанската футболна асоциация опитва да стои в крак с времето, разчитайки на платформи и лица, които резонират с предпочитанията на новите поколения.

Други спортове


Нестандартното решение на Ла Лига всъщност не е нещо невиждано в световния спорт. Редица клубове и спортни асоциации осъзнават, че за да привлекат интереса на младите фенове към традиционния спорт, трябва да бъдат атрактивни за тези поколения.
Тази модернизация стигна дори до Олимпийските игри, които включиха в програмата си спортове като сърфинг, скейтбординг и брейк танци. Но най-видима е промяната именно в начина на предоставяне на съдържание, както и в растящото присъствие на електронните спортове в света на физическите. Миналата година от Формула 1 създадоха виртуално гранд при, което поставя пилотите един срещу друг, но във виртуална среда. Проектът се прие повече от добре от феновете, като начинанието събра над 11 млн. гледания, а финалът бе гледан от 2,7 млн. зрители.
И ако присъствието на професионални спортни клубове във виртуалния свят не е нещо ново, имайки предвид дългогодишните лицензионни споразумения между клубове и разработчици на електронни игри, то новостта е в създаването на виртуални турнири, които изправят едни срещу други професионални атлети.

Професия и развлечение


Подобни начинания, разбира се, не са неочаквани, имайки предвид темпът на растеж както на електронните спортове, така и на зрителския интерес към тях. Ако допреди няколко години този вид игри бяха нишово занимание, разчитащо на самоорганизация, то нещата напоследък коренно се промениха. Турнирните награди стават все по-привлекателни, в размерите на милиони долари, а участието в подобни събития вече има статут на професия, с произхождащата от това сериозност към подготовката.
Освен състезателният елемент, друга важна половина от пъзела е зрителският интерес. И тук нишата се превърна в традиция, като феновете на състезанията по електронни спортове наброяват стотици милиони. В зародиша на развитието на електронните спортове подобни събития се организираха в спортни зали, събирайки хиляди фенове. И все пак, това не бе достатъчно за този вид развлечение за едни и професия за други, да достигне мащабите на физическите спортове. Това се промени с появата на платформите за предаване на видео на живо, т. нар. стрийминг. Благодарение на сайтовете за стрийминг днес желаещите да изгледат турнир от любимата си игра могат да го направят от всяка точка на света и когато пожелаят.
На пазара за видео стрийминг се открояват няколко имена, но в частност с електронните игри първенец е вече споменатата Twitch. След своето разрастване сайтът бе закупен от Amazon, чиято собственост е към момента. Зрителите, ползващи Twitch са милиони, мащабите на консумиране съдържание също са впечатляващи. Затова и платформата привлече внимание към себе си като обещаващ маркетингов канал. На платформата под една или друга форма присъстват редица глобални марки. Някои като RedBull, Adobe, KFC си партнират с популярни стриймъри, които промотират продуктите им. Други като EA Games, PokerStars и Blizzard, разполагат със собствени канали, които излъчват игри и турнири в съответните спортни категории.

Променящи се навици


Въпреки впечатляващия интерес към електронните игри, той все още е далеч от популярността на традиционните спортове. Но изглежда, че тази картинка ще продължава да се променя, с идването на преден ред на младите поколения.
Много индустрии вече се видоизмениха в резултат на ерата на интернет, очаквано това се случва и със спорта.
Начинът, по който хората консумират съдържание и се развличат вече се концентрира върху две основни насоки-зрителите имат по-голям контрол върху това какво съдържание желаят да консумират, а също така все повече се цени човешката връзка. Именно това е и една от причините професионалните играчи на електронни игри да се радват на такава популярност. За разлика от традиционните спортове, където зрителят е просто пасивен наблюдател, то при стрийминг платформите феновете имат директна връзка с любимите си състезатели.

© "Монтана днес"