монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
13 май 2021 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
13.5.1930 г.
Жан Мермоз осъществява първата директна въздушна пощенска връзка от Африка за Южна Америка.
 

Кой е тук

 
Анонимни: 15
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Мемоарни фрагменти за художници
 
Мемоарни фрагменти за художници Теодоси Антонов съзнава, че не е по силите му да направи пълна характеристика на поколението художници от своето време. Но книгата му „Толкова някога и след това“, С., БП, 2020 е сериозна заявка за това. Въпреки многобройните колебания и съмненията му, резултатът е надминал очакванията на автора и е прехвърлил границите на подзаглавието „Хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства „Професор Илия Петров“, Националната Художествена академия и за следващите години. През погледа на автора“.
Както може да се очаква, герои на книгата са съучениците, състудентите и самият автор. Присъстват и творци от предишните и следващите поколения, които са свързани с двете учебни заведения по един или друг начин.
Гимназистите и състудентите са с различна подготовка и възможности, но авторът с отворени очи и уши попива главно уменията на талантливите от тях, от някои дори се доучва на занаят. Летвата за влизане в двете институции в края на 50-те до края на 80-те години на 20. век е доста висока поради наличието на много кандидати и попадането сред приетите е висока чест и за самия автор. Някои сьученици не успяват да влязат в Художествената академия въпреки многобройните си кандидатствания. Голямата дарба на част от неприетите ги превръща в успели художници, независимо от неуспеха им да попаднат в това елитно висше учебно заведение и Теодоси Антонов представя и техния интересен път.
Книгата „Толкова някога и след това“ е изпъстрена с многобройни весели и забавни случки с мнозина от известните творци, предизвикани от възрастовите им особености и възпитание.Това доста освежава повествованието.
Теодоси Антонов като оператор вещо насочва камерата на своя поглед и ни превежда през дълбините на времето, като показва многобройни светли и тъмни негови страни, тенденции в развитието на изобразителното изкуство и забележителни негови образци. Въпреки че се смята само хронист, той неизбежно прави точни характеристики на художници, стилове и иновации.
В книгата на Теодоси Антонов са добавени и три групи от знакови цветни приложения. Само тях да разгледа читателят, ще разбере колко сериозно е присъствието на неговото поколение в културния живот на страната ни. По-любознателните могат да се заинтересуват от по-пълно запознаване с произведенията на част от творците, което могат да направят с посещенията на техни изложби или чрез разлистване на каталозите им. Някои от тях са професори в Националната художествена академия и други висши учебни заведения – Иван Димов, Тома Върбанов, Георги Чапкънов, Богомил Николов, Николай Майсторов, Панайот Панайотов – Пани, Емил Николов, Иван Газдов, Марин Коцев, Стоян Куюмджиев, Тодор Варджиев, Стефан Груев, Здравко Стоянов, Стоян Стоянов – Течи, Красимир Джидров…
Удивителен е пътят на Теодоси Антонов към металната пластика, както и куражът му да се занимава с изкуство, опора за които намира сред своите съученици и състуденти. При него дори възниква въпросът за смисъла на изкуството, но философските му размисли, разменени и със съучениците и състудентите му, го навеждат на идеята за необходимостта от оставяне на своеобразни изобразителни белези на времето. Репрезантативната изложба по случай 75-годишнината на автора показа убедително основателността на тази идея: скулптура, живопис, илюстрация, графика, метална скулптура (медали, плакети, релефи), създател на Почетната значка и Почетния знак, както и на стария и новия герб на община Монтана, на паметници, стихосбирки и сборници с разкази. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, както и на много галерии и частни колекции в чужбина.
Културната общественост на Монтана има твърде малка представа за обогатяването на художествената галерия „Кирил Петров“, която Теодоси Антонов ръководи близо три десетилетия. Причината за това е неизпълненото му обещание да покаже ясно обема на това обогатяване. След последната книга на Теодоси Антонов може да запазим известна надежда това да се случи скоро.

Стефан П. СТЕФАНОВ
 
публикувано от kraeved на: 28-04-2021   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Къща - 100000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 4000 BGN - с. Белотинци
Дава под наем Тристаен - 350 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 90000 BGN - гр. Монтана
Продава Мезонет - 90000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Tоварни превози транспортни услуги Цени в София 25 - 35лв
цена: 0.45 лв.
 
  Продавам овен Цена по договаряне
 
  Кафе - аперитив" Дежа вю" търси да назначи момич
 
 
 

Анекдот

 
Закони за работата:
1. Закон на Слаус: Ако вършиш някаква работа прекалено добре, няма да можеш да се отървеш от нея.
2. Закон на Франко за работното място: Ако харесваш онова, което правиш, вероятно го правиш погрешно.
3. Бюрократичен принцип на ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.016s  | политика за използване на бисквитки | rss източник