монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
27 януари 2022 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
27.1.1832 г.
Роден Луис Карол, британски писател и математик
 

Кой е тук

 
Анонимни: 10
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Възкресител на Българския интелектуален и революционен пантеон
 
Възкресител на Българския интелектуален Чудесен подарък в навечерието на Бъдни вечер и Рождество Христово получи литературният критик Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели: издателство „Бог и Ана” издаде неговата шестнадесета книга „Ключът за душата”.
Попитах автора как се роди интересното заглавие, а той ми отговори: „Заглавието е метафора. Моят любимец Лев Николаевич Толстой казва „Думите са като ключове. Правилно подбрани могат да отворят всяка душа и да затворят всяка уста.” Пък аз през живота си с думи се занимавам. И по съвет на мои приятели в научните среди реших да ги послушам и събрах на едно място направените от мен литературоведски изследвания; прибавих и предговорите към моите досега 15 книги; включих и водените с мен интервюта. И… стана едно томче от 426 страници…”
Дали е сполучил с новата си книга, читателите ще кажат. Верен оценъчен отговор на този въпрос дава в предговора си към книгата председателят на Съюза на българските писатели проф. д-р Боян Ангелов. Аз, Лилия Христозова, ви го предлагам.


Ключове към незабравата

Пред читателския поглед стои новата книга на писателя Юлий Йорданов с малко странното, но лаконично заглавие „Ключът за душата“. Освен странно и лаконично, заглавието бих могъл да охарактеризирам и като врата към ськровенията на човек, посветил сили и дарование, за да възкресява ззабравени или полузабравенн личности, събития. случки и феномени. И както призмата пречупва светлинните лъчи. дарявайки ни с причудливи разноцветия, така и Юлий Йорданов с преданост възкресява образи и съдби, оставили следи в интелектуалната история на родния му град Лом, който и днес си остава българска културна емблема. Върху вратата към една от стаите на местното училище в далечната година 1848-а даскал Кръстьо Пишурка изписал звучната българска дума „читалище“ и тя след още осем години изгряла пред името „Постоянство“. Оттогава Възрожденското ломско народно читалище „Постоянство“ (вече 165 години!) не изменя на кръщелното си име. В това „Постоянство“ Юлий Иорданов десетилетия ръководи с постоянство и упование литературния клуб „Кръстьо Пишурка“, спечелил призове и популярност из цяла България и в чужбина.
Дарбата на Юлий Йорданов да разказва увлекателно и мъдро за миналото на своя роден край и неговите лично¬сти е известна на българските читатели. Още в книгата си „Северозападната литературна нива”, излязла през неспокойната 1989 година, авторът се спира на хора, събития и процеси, които съдържат квинтесенцията на творческия процес, завладял регион от България, богат с неоценими ли¬тературни таланти. А в документалната книга „Коваленко Петков - хронистът на Голинци” отново проличава талантът на Юлий Йорданов да рисува точно и с художествен замах картини от отминалото време, възкресено по начин, присъщ само и единствено на хора, които владеят силата на думите. Ломското село Голинии отдавна е квартал „Младеново“ на аристократичния дунавски град Лом. Преселници от пожарищата на Чипровското въстание създават край Дунава нови домове, защото не искат да бягат в далечна чужбина, а остават по-близо до родословните си корени. В Голинци е роден родолюбивият поет Цветан Илиев, но и Коваленко Петков Филчев - политик, учител, читалищен деятел, краевед, член на ломския социалдемократически кръжок и един от основателите на местното читалище „Събуждане - 1898“, чийто председател бил повече от четиридесет години.
„Ключът за душата“ съдържа и авторово посвещение. С него Юлий Йорданов не търси конкретност, а обобшава, че това е книга за хора, които с делото и живота си чертаят хоризонта на род и родина, ала и книга за събития, прекосили
регионалните граници и придобили национална и общочовешка измеримост.
С първия ключ отваряме дверите на литературата, където почетно място заема споменатият вече възрожденски учител и поет Кръстьо Пишурка, изплел трагическата своя поема „Рахилин плач”, в която описва азиатската жестокост на османската власт, потъпкала безмилостно въстанието на българите в Ломско, Видинско, Белоградчишко и Кулско през 1850 година. А през 1871 година даскал Пншурка издава във Виена съставен от него „Буквар за изучавание на българский язик на децата“, където заедно с гласните и полугласни букви дава и примери за двоесложни думи, образувайки прости и сложни изречения с тях. Авторът на „Ключът за душата“ заключава, че съвременната история е в дълг към мащабното дело на този неуморим просветител, писател и духовен сьзидател.
Студията за Змей Горянин също допринася за внасянето на меланхолични нюанси в цялостния контекст на книгата. Обявен в отявлен национализъм, даровитият писател търси уединение в старопланския манастир „Седемте престола”, умира там и там е гробът му. А като справедливо обвинение към псевдопатриотите звучи написаната от иего в далечната 1950 година епиграма:
„Всички честни патриоти
Ботев имитират -
ах. защо ли като Ботев
и те не умират. “
С първия ключ влизаме и в драматичната биография на родената в Лом писателка Яна Язова, в изпепеляващата й любов с проф. Александър Балабанов и тръгваме по стръмния път на романа й „Левски”, подкрепен с положителна рецензия от Димитър Талев. Увлича ни биографията на ломчанина Тодор Боров с неговите одисеи като директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
Възхитително учудване събужда почти неизброимият списък от излизалите в Лом вестници, списания и единични листове, сред които: „Шарен свят“ - малък лист за големи работи (1902), „Хвърчащ лист” (1906-1907), „Бич“ (1911), „Истински бич” (1914), „Народен бич” (1915), „Пеперуда“ (1920), „Славяни, Господ иде!” (1922), „Ломско клепало“ (1926), „Суфльор“ (1927), „Дунавьт весело шуми” (1930), „Народна разплата” (1944). „Трезвен зов” (1946)...
С втория ключ се отправяме към душата на виното с неговата искряща истина, към един от съкровените български храмове на книгата - Русенската регионална библиотека „Любен Каравелов”, към трагическия героизъм на Христо Ботев и неговите четници, към воеводата Дядо Цеко Петков, към освобождението на Лом и към мигове от житейския друм на писателите Йордан Радичков и Анастас Стоянов.
А с третия ключ навлизаме в света на книгите, сътворени от Юлий Йорданов, и към отзивите за тях и автора им. Прочитайки рецензиите от проф. д-р Гроздина Николаева, доц. д-р Стефан Коларов, Константин Еленков, проф. Михаил Букурещлиев, Петър Динчев, Крум Гергицов, Драгомир Шопов, акад. Емил Янев, акад. Благовеста Касабова и редица още изявени писатели, учени и журналисти, се потвърждава впечатлението за присъствието на писател, за когато духовното възкресяване на Монтанския край е издигнато в ранг ка житейски смисъл, Светлината, която сътворените от Юлий Йорданов слова разпръскват, е нужна не само на нас, но и на идващите поколения. Те ще оценят подвига на скромни хора със смели сърца и необятни души.
Вярвам, че този писател ще разширява кръгозора на своите интелектуални търсения, за да възкресява имена, достойни за Българския интелектуален и революционен пантеон. Желая на Юлий Йорданов неспирно вдъхновение и духовна сила, които са най-сигурните ключове към незабравата.


 
публикувано от elical на: 23-12-2021   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Двустаен - 300 BGN - гр. Монтана
Продава Етаж от къща - 85000 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Едностаен - 300 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Тристаен - 230 EUR - гр. Монтана
Продава Къща - 20500 BGN - с. Мадан
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Tоварни превози транспортни услуги Цени в София 25 - 35лв
цена: 0.45 лв.
 
  Давам под наем гараж в центъра на гр Монтана
цена: 70 лв.
 
  Вътрешни ремонти шпакловки боя гипс картон ВиК инсталац
 
 
 

Анекдот

 
Ако са те обидили, не давай воля на гнева си. Просто поеми дълбоко въздух, а после издишай и чуй сърцето си. Стреляй между двата удара.
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0228s  | политика за използване на бисквитки | rss източник