монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
15 август 2022 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
15.8.1537 г.
Испанският конквистадор Хуан де Саласар основава селището Асунсион - днес столица на Парагвай
 

Кой е тук

 
Анонимни: 18
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Литературен триптих на Цветана Костова
 
Литературен триптих на Цветана В един от отзивите си за литературната дейност на Цветана Костова видният поет Благо Прангов обяви, че „тя съдбовно се е обрекла на литературата“. Като доказателство към това прозрение скоро поетесата представи през 2022 г. три нови творчески изяви – „Ключовата дума“, „Вечното присъствие“ и „Литературни светове“.
Стихосбирката „Ключовата дума“ е разделена на три части.
Първата част – „Усмивката“ – е изпълнена със светли оптимистични тонове, свързани с обикновените на пръв поглед неща около нас. Като централно тук се откроява „Словото високо“, ключовата дума на авторката, което е изведено и като заглавие на стихосбирката. А заедно с него – доброто, обичта и красотата, които продължават да вълнуват Цветана Костова.
По-различна е втората част на стихосбирката – „Залезът“. Тук лирическата героиня продължава „да бъде в служба на доброто“. Но вече усещаме друга цветова гама, която е избрала поетесата: „черни крила“, „мрачна нощ“, „непрогледен мрак“, „тъмен облак“. А метафорите представят по-различна чувствителност: „тъжна птица“, „тъжен залязващ ден“, „очите ми угаснали“. Във втората част се споделя преди всичко болката, тъгата, тревогата. Може би на това се дължи употребата на толкова много емоционални паузи от недовършени изречения:
„А аз се бях отрекла от света…“
„Но е вече пътник закъснял…“
„Светъл спомен светло се изнизва,
но от него споменът кърви…“
В третата част – „Търся звездите“ – виждаме помъдрялата лирическа героиня, която видимо е преодоляла тревожните състояния на душата и отново се лута във Всемира, като задава извечни въпроси:
„Как ли ще мога да търся звездите?“
„Бих ли могла да не търся звездите?“
И отново следва оптимистично звучене: „Не мога да живея, без да тичам.“
Това вече ни е познато от предишната стихосбирка на Цветана Костова „Огън в сърцето“. Твърдата, борещата се, преодоляващата трудностите героиня, това е любимката на поетесата.
Другата книга на Цветана Костова е „Вечно присъствие“. Според редактора на книгата, известният поет Петър Динчев, с тази книга тя прави нещо, което досега не е познавал. И наистина, книгата е интересна с есетата за Ботев, Вазов, Яворов, Дебелянов, Смирненски, Вапцаров, Елин Пелин, Йовков, Радичков, Раковски, Левски, Петър Динчев, които са съпроводени от поетически творби.
В стихотворението „В света на книгите“ авторката е направила опит да събере в една творба любимите творци Дебелянов, Ботев, Вазов, Елин Пелин, Йовков и Вапцаров. Но самата тя е категорична, че няма да се раздели „с любимите си страници“. И започва от Ботев. Припомня ни една негова мисъл: „Преди всичко трябва да бъдем човеци, а после българи и патриоти.“ На уроците му тя посвещава стихотворението „Завет“, но това и́ се струва недостатъчно и написва и акростиха „Ботев е жив“.
Вазов Цветана Костова представя като „учебник по България“, по думите на Л. Левчев, а за творчеството му използва оценката на най-известната изследователка на Вазовото творчество, проф. Милена Цанева, която го нарича „българознание“. Интересно е, че стихотворението „Най-българският поет“ Цветана Костова посвещава на монтанските краеведи Йордан Георгиев и Никола Намерански, които написаха книгата „Вазовско ехо от Монтана“ и допринесоха с труда си монтанската общественост да се гордее, че Вазов е идвал в нашия град.
Творбите на Цветана Костова, посветени на Яворов, се обединяват около мисълта му: „Само силен като вино живот ражда опиваща като вино поезия.“ И тя допълва:
„От него се научих да горя,
да търся съвършеното
във изразителност,
да страдам и да състрадавам от душа…“
С акростих „Смирненски е жив“ поетесата е споделила преклонението си пред друго голямо име в нашата поезия, това нейно „слънчево дете“.
Не е подминат и поетът от Банско с уникалните си „Моторни песни“, на когото освен есе е посветена и поетичната творба „Извисеност“, в която авторката споделя мечтата си:
„…да продължа към бъден ден
с Вапцаровската вяра в мен!“
Радващото в книгата е, че освен на класическите майстори на разказа – Елин Пелин и Йовков – Цветана Костова е отделила подобаващо място и на големия разказвач на Северозапада Йордан Радичков. В есеистична и поетична творба тя дава израз на очарованието си от неговите разкази и драми. Ето как синтезира благоговението си пред мъдрия сладкодумец:
„Не, няма по-велика радост, а и чест
Радичков да е наш Земляк – творец!“
Многостранни са интересите на Цветана Костова в сборника и́ с литературни отзиви „Литературни светове“. Към някои от авторите, които представя, тя явно има предпочитания и им посвещава по повече от едно изследване. Така на Виолета Станиславова са представени 6 книги, на Матей Шопкин – 5, а на Петър Динчев – 4.
От монтанските автори вниманието и́ са привлекли четирима автори. Борислав Ценов е представен с неговите забавни „Незабравки“. Място в книгата е отделено и на почетния гражданин на гр. Монтана Георги Борисов Георгиев с ярката му публицистична книга „От трън, та на глог“. В сборника е отделено внимание и на нежната поетеса Петя Димитрова от Монтана, за която Цветана Костова заявява, че е „душа, устремена към необята“. Според изследвачката Петя Димитрова „по нестандартен начин обогатява представата ни за взаимното привличане между човека и природата“.
Много специално внимание е отделено в книгата на „един от малкото пишещи художници в България, с характерна чувствителност и „задъхан ритъм“, какъвто е Теодоси Антонов с неговата книга „Толкова някога и след това“, в която той „заговорва от името на цяло едно поколение творци на изобразителното изкуство“.
Да пожелаем на Цветана Костова творческо дълголетие и да очакваме новите и́ литературни изненади! Разнородни са талантите и́, но ми се ще да завърша думите си, посветени на новите и́ творби, с един цитат от „Опит за автобиография“ на Георги Константинов, който много сполучливо изразява същността на литераторката:
„Професия – човек.“
Наталия ИСАЕВА
 
публикувано от kraeved на: 15-07-2022   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Двустаен - 300 BGN - гр. Монтана
Продава Пром. помещение - 210000 BGN - с. Боровци
Продава Вила - 24000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 65000 BGN - с. Ерден
Продава Къща - 152000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Продавам италиански газов котел Immergaz Eolo Star 24
цена: 490 лв.
 
  Здравейте Трябват ми телефони на хора или фирми дето сг
цена: 1 лв.
 
  Издирва вижда чува заснема
цена: 1.00 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Чудили се Сащ кога да нападнат Русия, и решили да питат другите страни.
Питали Франция:
- Кога е най-добре да нападнем Русия?
- Само не през зимата... отговорили франките!!!
Попитали и Германия...
- Само не през лятото ,,, отговорили ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0283s  | политика за използване на бисквитки | rss източник