монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
27 септември 2023 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
27.9.1940 г.
Германия, Италия и Япония подписват в Берлин Тристранния пакт
 

Кой е тук

 
Анонимни: 25
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
В библиотеки на Европа и Америка четат Юлий Йорданов
 
В библиотеки на Европа За втори път директорът на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий” – София доц. д-р Красимира Александрова изпраща до литературния критик Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели специално писмо, в което му изказва благодарност за направеното от него поредно дарение – подарените екземпляри на три от неговите седемнадесет книги.
„Високо ценим Вашия дарителски жест, с който Националната библиотека има възможността да бъде посредник между българската издателска продукция и библиотеките в чужбина, за допринасяне увеличаването на българския принос в европейската и световната култура” - пише доц. д-р Красимира Александрова.
В писмото тя уведомява дарителя Юлий Йорданов, че негови книги са изпратени и ще са на разположение на читателите в европейски и американски библиотеки.
Книгата „Ключът за душата” е предоставена като дар на:
Националната библиотека в Мюнхен, Федерална република Германия,
Националната библиотека в Баку – Азърбайджан,
Университетската библиотека в Сиатъл – Съединените американски щати,
Националната библиотека в Кишинев, Република Молдова
Книгата „Северозападни опуси за талантливостта” е предоставена като дар на:
Конгресната библиотека във Вашингтон, Съединените американски щати,
Университетската библиотека в Сиатъл – Съединените американски щати,
Библиотеката в Регенсбург, Федерална република Германия.
В края на писмото доц. д-р Красимира Александрова отбелязва: „Още веднъж изказваме нашата благодарност и Ви желаем творчески успехи.”
Поканих дарителя да сподели своите мисли за стореното от него и за дарителството.
- Господин Йорданов, зарадва ли ви писмото на директора на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий” в София доц. д-р Красимира Александрова?
- Да! Не мога да си кривя душата и си признавам, че това е второ писмо на директора на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий” – София доц. д-р Красимира Александрова до мен. И е оправдано да топли сърцето, защото за втори път дарявам книги на Библиотека номер едно в Република България.
- В последно време стана известна вашата благотворителна дейност, зарадвала немалко хора. Бихте ли споделили кое ви подтикна към нея?
- Благотворителността е отколешна черта в характера на българина. Нека читателите си спомнят даренията на братята Христо и Евлоги Георгиеви, на свищовлията Димитър А. Ценов, на многобройните състоятелни сънародници, които през времето на Възраждането и особено през деветнадесетия век подпомагаха финансово строителството на мостове, църкви, училища, издаването на книги и какви ли не Богоугодни дела. Явно тази черта съм я носил у себе си и аз, като зърно, но... сега е дошъл благоприятният момент за неговото покълване и по-нататъшното му развитие. Както виждате не е нужно да има нещо, което да те подтиква към благотворителност, ако тя не е кодирана в твоя ген.
- Несъмнено тази черта е кодирана у вас…
- Благородство е да даряваш! Помните ли оная мисъл на великия Гьоте “Скромните хора обикновено имат основание да бъдат такива!” За нея се сетих, когато чух, че големият български художник Димитър Киров - Дикиро е казал “Тези, които ме смятат за милионер, са прави. Аз действително съм милионер, защото притежавам най-голямата колекция от картини на Димитър Киров!”
И е прав! Та той е подарил немалко от платната си. Не по-различно от него е сторил и акад. Светлин Русев, дарявайки на родния си Плевен цяла галерия.
Точно с дарителството времето бавно и трайно променя мирогледа на хората. А с тяхното духовно съзряване се променя и същността на дарителството. Преминало през различните степени на осъзнато действие - от култа през античността и ктиторството през средновековието, днес то достига една по-висша форма на проявление - съвременните съзнателни дарения в полза на обществото.
Важното е да помним, че в него винаги е имало будни, родолюбиви хора (за съжаление малцина сред многото), които са осъзнали, че пазените семейни реликви и лични колекции представляват историческа ценност и трябва да намерят своето подобаващо се място в музеи, галерии и други институции, за да останат за поколенията и да се видят от немалко хора. И точно те правят този благороден жест, водени от морални мотиви. Защото дарителството дава възможност да се покаже духовното извисяване на една личност, да се изрази пряко нейната връзка с близкото и по-далечното минало, за да върви към бъдещето. Затова аз дарявам мои книги.

 
публикувано от elical на: 02-03-2023   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Къща - 200000 BGN - с. Долно Белотинци
Дава под наем Двустаен - 400 BGN - гр. Монтана
Продава Магазин - 250000 EUR - гр. Монтана
Продава Тристаен - 245000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 145000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Продава силози за зърно (фураж) - 10м3 Силозите са от
цена: 4000 лв.
 
  Продава силози за зърно (фураж) - 10м3 Силозите са от
цена: 4000 лв.
 
  Продава силози за зърно (фураж) - 10м3 Силозите са от
цена: 4000 лв.
 
 
 

Анекдот

 
-Да те питам,баце!?
-Е па,питай.
-За коя професия най-не ставаш?
-За сервитьор.
-Е, оти?
-Е па,не моа да ми сипат пиенье и я да го занесем на друг .
-
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0183s  | политика за използване на бисквитки | rss източник