монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
29 май 2023 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
29.5.1913 г.
”Пролетното коронясване” на Стравински, изпълнението на руските балети на Дягелев, е посрещнато с възмущение в ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 13
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Юлий Йорданов се представи пред елита на библиотечната ни наука
 
Юлий Йорданов се представи Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 70-годишнина с научна сесия на тема „Непроменящият се императив за промяна“.
На откриването на събитието присъстваха доц. д-р Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет, проф. д.пс.н. Соня Карабельова – декан на Философския факултет, доц. д-р Калоян Харалампиев – зам.-декан на факултета, доц. Биляна Яврукова, зам.- директор на Университетската библиотека и преподавател във Философския факултет, председателят на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация доц. д-р Анета Дончева, председателят на държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив и др.
Конференцията бе открита от доц. д-р Милена Миланова, ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“, която посочи, че събитието е по повод 100 години от утвърждаването на първата учебна дисциплина в Софийския университет - „Учение за библиотеката“ (1922/1923 уч. г.), с която се проправя пътят на висшето образование в областта на библиотечно-информационните науки в България; 70 години от създаването на самостоятелна Катедра по библиотекознание и архивистика (май 1952 г.) и на самостоятелна специалност „Библиотекознание и библиография“ (1953/1954 уч. г.) в Софийския университет; 30 години от откриването на съвременната самостоятелна специалност „Библиотечно-информационни науки“ в структурата на Философския факултет на Софийския университет (10 март 1993 г.), както и 5 години от първия прием в специалност „Публични информационни системи“.
Специална покана да представи свой доклад получи литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели. С много старание и задълбоченост той говори на тема „Ролята на проф. Тодор Боров в библиотечната наука на България. „Моите размисли за ролята на проф. Тодор Боров в библиотечната наука на България ще започна с един сантимент: с проф. Тодор Боров сме родени под един и същи покрив, макар между нас да има амплитуда от над половин век във възрастта. Не се учудвайте – причината е твърде проста: на 22 юни 1928 година дядо ми купува от бащата на професора къщата, в която се е родил и изживял детските си години, а аз от години и сега продължавам да живея в нея! – каза докладчикът. - Несъмнено в историята на българската библиографска наука името на професор Тодор Боров ще остане завинаги записано със златни букви. И с пълно основание - той положи нейните основи, беше и си остава първият и единствен директор на Българския библиографски институт „Елин Пелин” от основаването му през 1941-а до закриването му през 1964 година.
Тези, които го познаваха, не може да не си спомнят високият като бор с достолепна възрастова осанка човек, който очароваше с изумителния си енциклопедичен ум, с неизчерпаемата си енергия, с благодумството си да впечатлява своите събеседници.. Най-силно беше щастлив, когато влезе и се поразходи из къщата в Лом, където за първи път е видял света. Почувствал се в атмосферата на приятелската сърдечност, професорът развърза торбата на спомените и ни въведе в една епоха, за която ние знаехме само от книгите. ”
Докладът на ломчанина Юлий Йорданов бе изпратен с бурни аплодисменти. Сред гостите на конференцията бяха и библиотекарките от Регионалната библиотека „Гео Милев” в Монтана Мариана Коларска и Красимира Живкова.
 
публикувано от elical на: 16-05-2023   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Къща - 40000 BGN - с. Славотин
Продава Къща - 25000 BGN - с. Меляне
Продава Къща - 195000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 245000 BGN - гр. Монтана
Продава Вила - 75000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Envi pur са модерни пречиствателни съоръжения за отпад
 
  ДАВА СЕ ПОД НАЕМ таванска стая със сервизен възел кв
 
  Издирва вижда чува заснема
цена: 1.00 лв.
 
 
 

Анекдот

 
-Да те питам,баце!?
-Е па,питай.
-За коя професия най-не ставаш?
-За сервитьор.
-Е, оти?
-Е па,не моа да ми сипат пиенье и я да го занесем на друг .
-
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0163s  | политика за използване на бисквитки | rss източник