монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
10 декември 2023 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
10.12.1869 г.
В щата Уайоминг жените получават право да гласуват.
 

Кой е тук

 
Анонимни: 20
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Защитата на Чипровци през Междусъюзническата война
 
Защитата на Чипровци през Изминалите 110 години от Междусъюзническата война са покрили със забрава една героична страница в историята на Чипровския край и България. Става дума за успешната отбрана на земляците ни срещу сръбските банди и румънското нашествие през лятото на 1913 г., когато България е нападната от четири държави на четири фронта и е принудена да капитулира, приемайки позорен мир.
За големия успех на чипровчани идва да ни напомни преиздаването от РИМ – Монтана на книгата „Самозащитата на Чипоровци срещу сръбско-румънското нашествие през 1913 година“ от Ставри Попов (1861 - 1931), издадена още в началото на 1915 г. Книгата от 73 страници, джобен формат, се е превърнала в библиографска рядкост, а и слабият и́ научен оборот – също в малък тираж – е поводът РИМ – Монтана да я преиздаде през 2023 г. Това не е фототипно издание, защото то би затруднило днешните читатели поради стария правопис.
Изкушението на издателя идва и от подзаглавието на книгата: „Из дневните бележки на Ставри Попов“. Авторът е пряк участник и организатор на събитието, което му дава възможност детайлно да пресъздаде десетте дни на героични изпитания за Чипровци. С това книгата се явява като „първичен, писмен исторически извор“, защото е публикувана „година и четири месеца по-късно“, според изчисленията на авторката на предговора доц. д-р Ваня Георгиева. Всеки истински историк би приветствал преиздаването на такива документални книги.
В предговора на доц. д-р Ваня Георгиева е направен точен научен обзор на историята на Междусъюзническата война с необходимите справки не само за нея, но и за проявлението и́ в Чипровския край. Оказва се, че осведомената интелигенция на Чипровци взема предварителни мерки за въоръжаването на селото и своевременно получава 100 напълно годни винтовки „Бердана“ с 15 000 патрона.
При разбирането на истината, че освен срещу Турция нямаме войски и срещу нахлулата в Северна България Румъния, местното население в Чипровци създава Комитет от 5 души за организиране на самозащитата на селото. Куражът на чипровчани идва не само от доброто въоръжение, но и от умелото разузнаване за силите на противника и поставянето на необходимите постове в околностите на Чипровци. На мястото на изоставилата границите ни със Сърбия войска са мобилизирани 40 души опълченци.
Усилията на чипровчани са насочени срещу плячкаджиите от редовни и нередовни сръбски войски. Важното за защитниците е било да разберат количеството и качеството на противника. Когато чрез разузнаването си разбират, че той не ги превъзхожда, решават твърдо да се защитават – „на силата требва сила“. В три сражения убиват шестима нашественици, а дават само една жертва на приятелски огън. Сърбите не успяват да влязат в селото и да го плячкосат, а като разбират, че не са намерили село без кучета, се оттеглят. Въпреки всичко успяват да отмъкнат от Чипровци 900 овце и 20 говеда, а от с. Мартиново 600 овце и 600 говеда. В първия случай пленяват местни хора и ги принуждават да карат добитъка, а във втория си послужват с коварни обещания към местните мартиновчани, които чак след това разбират, че на сърби не може да се вярва и организират самозащитата си като чипровчани.
По онова време е имало официално нареждане на българските власти да не се оказва съпротива на румънските нашественици и местните власти да се отнасят „легално спрямо тях“. Така се случва, че в Чипровци не идват румънски войски, но когато попадат там румънски подофицер и войник, те успешно са елиминирани от „вежливите“ чипровчани и уплашени с блъф от белимелския кмет за „войнственото настроение на чипровското население“.
В предговора на книгата доц. д-р Ваня Георгиева представя и основното в дискусионните въпроси за произхода на името на Чипровци, както и за произхода на чипровските килими. Вниманието и́ е съсредоточено обаче главно върху самиздатската книга на Ставри Попов и успешната отбрана на селото. Тя не пропуска да отчете „смелостта и находчивостта на чипровчани в съчетание с немалка доза късмет и щастливо стечение на обстоятелствата.“
Ставри Попов отбелязва най-важното за случая: „Похвално е, че ний всички задружно с упоритата си борба против сърбите защитихме не само нашето родно село, но с това защитихме и околните села Железна, Бели мел, Копиловци, Главановци и пр., и пр. И че ако ний при толкова силни и чести напори на сърбите, не дай Боже, бяхме ги изпуснали при това удобно за сражение място, през тези стръмни баири и тесни дефилета, с естествени каменни позиции, едва ли биха имали възможност нашите другари опълченци от съседните села да ги задържат по своите по-равни местности и със своето малочислено опълчение. Грозни обири, убийства и изнасилвания щеха да извършат тези сръбски православни шайки първо в нашето село и сетне по околните села.“
Очевидно авторът ясно осмисля, че десетте дни на страшни изпитания за 2500 жители на Чипровци са време на „фактически подвиг“, както го нарича доц. д-р Ваня Георгиева в предговора си. Той е извършен от хора, които доста са научили от пребиваването си в армията и са придобили и организационни способности. Много обстоятелства съдействат за извършването на този подвиг, но най-важното в края на краищата се оказва и това, че извършителите му се оказват подготвени за него, с което дават пример на потомците си за достойно поведение във върхови исторически моменти.

Стефан П. СТЕФАНОВ, председател на Дружество на краеведите в Монтана
 
публикувано от kraeved на: 31-10-2023   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Офис - 400 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 140000 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Четиристаен - 400 BGN - гр. Монтана
Продава Едностаен - 115000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 220000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Π oлитpoн Интepнeшънъл EOOД e внocитeл и изĸ лю
цена: 33 лв.
 
  Ел табла - метални кутии с различни размери ПВ - та пус
 
  Декоративен парапет 5 5 м по договаряне
 
 
 

Анекдот

 
-Да те питам,баце!?
-Е па,питай.
-За коя професия най-не ставаш?
-За сервитьор.
-Е, оти?
-Е па,не моа да ми сипат пиенье и я да го занесем на друг .
-
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0183s  | политика за използване на бисквитки | rss източник