монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
21 февруари 2024 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
21.2.1885 г.
Във Вашингтон е открит паметника на Джорж Вашингтон – най високия в света (169,3 м). Строителството на монумента продължило 36 ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 6
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Солиден удар срещу османското самодържие
 
Солиден удар  срещу Ентусиасти подготвят честване 175-годишнината на въстанието от Видинско, Ломско, Белоградчишко и Кулско

В средата на деветнадесетия век османската тирания в Северозападна България силно ескалира. Населението е под двоен натиск - на централната власт и местните владетели, които увеличават диктата си. Чашата на търпението прелива и в този регион се забелязват действия за подготовка на въстание.
Началният стадий от тая подготовка според изследователя на проф. Страшимир Димитров е бил забулен в неизвестност. Документите свидетелстват, че началото на съзаклятието е поставено в Белоградчик от баш кнеза на нахията Цоло Тодоров, около когото се създава група с негови сподвижници - градски първенци. Като главен организатор се сочи и видинлията Иван Тодоров - подофицер, служил дълги години в сръбската армия в Белград. В писмо на сръбския министър Илия Гарашанин намираме ”...някой си Иван Тодорович от Видинско в Турция, е служил много години в нашата войска, шета по християнския народ из оня край и го подбужда за едно скоростно разбунтуване срещу Турция”. Но..., за да се избегнат подозренията, че сърбите подстрекават българската рая за бунт, Гарашанин нарежда да се арестува Тодоров. Така правителството се надява да спре подготовката на бунта.
Ала тези опити остават напразни. Българите не скланят глава и ходът на подготвителните работи напредва. Важно място в тях заемат събранията в манастира ”Света Тройца” край село Раковица.
Идеята за въстанието дават селските труженици от Белоградчишко. В началото на 1850 година в манастира ”Света Тройца” край село Раковица те свикват тайно събрание. На него присъстват 61 представители на четирите каази на Видинския санджак - Белоградчишка, Видинска, Ломска и Кулска. На събранието се решава на 1 юни 1850 година да се вдигне въстание. Избран бил и комитет за неговото ръководене. Начело застанал Цоло Тодоров от село Толовица, кнез Иван Кулин от село Медковец, капитан Кръстьо от село Раковица и други. Утвърден бил и план за подготовка и избухване на въстанието и били определени ръководителите на съответните каази. Въстанието трябвало да избухне най-напред в Лом, тъй като бил слабо укрепен. След него бил Белоградчик. Нападението във Видин се предвиждало да стане от обединените сили на въстаниците във всичките селища на санджака.
На 30 май отрядът на ломчани под командването на капитан Кръстьо превзел село Воднянци, а на другия ден и село Чорлево. Тези победи окуражили въстаниците и населението. И отрядът значително нараснал. В него влезли селяните от Воднянци, Чорлево, Киселево, Бяло поле, Извор и други.
В същото време въстаниците от селата на западния край на Ломската кааза Толовица, Ярловица, Шипот и други се събрали в местността ”Козя гърбина” край село Добри дол. Най-слаби се оказали въстаниците от източния край на каазата, чийто сборен пункт бил село Ковачица. Нерешителността и слабостта на ръководителите осуетили подготовката на въстанието в тази част на каазата.
Отрядът на капитан Кръстьо, виждайки слабото въоръжение - тояги, вили, коси и само 15 пушки - се придвижил бавно към Лом, тъй като очаквал помощ от Сърбия. Отказът на западната ни съседка да даде каквато и да е помощ, се оказал пагубен за въстаниците. Бавните им действия и ниският боен дух позволил на турската власт да предприеме разгромяване на въстаниците.
Във връзка с наближаващата през 2025 година 175-а годишнина от въстанието, 25 ентусиасти от Северозапада се събраха в читалището в с. Василовци и взеха решение този юбилей да бъде честван подобаващо. Предвиждат се обучителни прояви, за да се научи младото поколение за този храбър момент от историята на тази край.
Почетният краевед на България Юлий Йорданов обстойно говори за акцентите в подготовката на честването. Той предложи да се изгради организационен комитет, който да запознае държавните институции в републиката и местната власт с въстанието и честването на паметната годишнина.

 
публикувано от elical на: 23-11-2023   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Двустаен - 155000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 230000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 40000 BGN - с. Долна Вереница
Продава Етаж от къща - 165000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 180000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Извършваме ремонтни услуги топлоизолация гипсокартон шп
цена: 0000 лв.
 
  Търся работа мога да започна от 01 03 24 Имам две
 
  Фирма " Пазарен ден" търси да назначи хора на
цена: 1000 лв.
 
 
 

Анекдот

 
-Да те питам,баце!?
-Е па,питай.
-За коя професия най-не ставаш?
-За сервитьор.
-Е, оти?
-Е па,не моа да ми сипат пиенье и я да го занесем на друг .
-
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.018s  | политика за използване на бисквитки | rss източник