монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
21 февруари 2024 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
21.2.1828 г.
В щата Джорджия, САЩ излиза пилотния брой на първия индиански вестник в света – “Чероки феникс”.
 

Кой е тук

 
Анонимни: 9
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Алманах - бижу за всяка библиотека
 
Алманах - бижу за В географията на българските национални конкурси се появи още една триангулачна точка - литературният конкурс „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!”. Нейното място е дунавският град Видин. В това ново състезание си дават среща поети, белетристи, публицисти и художници. Те черпят вдъхновение от живота и дейността на един българин, за който в учебниците по отечествена история забелязваме оскъдна изчерпателност, макар да е родолюбец с горещи волтажи; истински народен будител; непоколебим сплетител на бунтовния дух - Екзарх Антим Първи.
Конкурсът е организиран от Видинската митрополия, Фондация „Читалище”, списание „Читалище1870” и дружество „Будители” в област Монтана. Разбира се това стана с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Тази първа проява, обедини хора от различни възрасти – от 5 до 105 години, от различни професии, от различни вероизповедания, но отдадени на литературата и самите те създаващи литература.
- Идеята за конкурса принадлежи на дружество „Будители” в област Монтана – коментира членът на журито литературният критик Юлий Йорданов – член на Консултативния съвет на Съюза на българските писатели. - Тя обаче бе щедро подкрепена от Съюза на българските писатели, Фондация „Читалище” и най-старото българско списание „Читалище 1870”. Никак не е случайно, че за председател на журито беше поканен председателят на Съюза на българските писатели д-р Боян Ангелов и той с радост прие.
Имах възможността в качеството ми на литературен критик и изследовател да бъда член на журито и да си призная, че изпитах трудно описуема радост, когато четях творбите на деветдесет и четиримата участника от цяла България. В тях основното, доминиращото чувство беше преклонението пред живота и делото на Екзарх Антим I.
Може би най-вярната лирична характеристика за него дава авторката от Видин Катерина Ненчева:
Заточен и гонен – тъй в Христос укрепна –
с вечната молитва за народ и вяра,
пред лика господен даде вярна клетва:
Свобода мечтана тука да докара!
Не мога да скрия възхищението си от разказа „Съдникът” на младия ломчанин Илиан Николов, в който ни представя антагонистичния сблъсък между две различни по възраст поколения свещенослужители. В донос до екзарха опитният расоносец обвинява младия си колега едва ли не в грехопадение затова, че учи децата, че и възрастните в обич към родното и смиреност в името на Спасителя Иисус Христос. Арбитър между двамата става архиереят Екзарх Антим Първи. Слагайки на везните на съвестта и Божиите канони провинението, той заема позицията на младостта. „Никой от нас не е безгрешен! – сурово ме изгледа владиката Антим и таен знак ми даде да не продължавам повече и да не се откривам дотам пред поп Милан. – Ти чу проповедта ми и проумя смисъла ѝ... С проповедите си, с дамаскина вуйчов ти ще изпълниш своя към отечеството дълг. Но ако в много бройки го щампосаш и първата българска печатна книга издадеш – туй, брате, ще е подвигът и венецът на живота ти!..”.
Много силно ме очароваха творбите на състезаващите се в категорията изобразително изкуство. Според силите на своята възраст и възможностите на творческите умения, участниците в конкурса показаха в рисунките своята представа и изразената позиция за този титан на българската свобода и религиозна независимост - Екзарх Антим I. Същите думи бих изрекъл и за изработените два филма. Единият е дело на екип от ученици от иновативното средно училище „Димитър Маринов” в Лом, с консултант учителката Аделина Димитрова, а другият – на Лилия Росенова Атанасова, ученичка в XII клас при Профилирана гимназия „Д-р Иван Панов“ в Берковица. Тези два аудиовизуални продукта говорят за порасналото равнище и богатото умосъдържание на младите хора, които имат свое място с точно изразена позиция по отношение събития, станали в родния ни Северозапад.
Обобщавайки представените творби в конкурса „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!”, мога да кажа, че те показват желанието на нашите съвременници да изявят своята воля по отношение миналото. Изразена днес – в бурното с превратности време – тя е солидна крачка за вдигане мостове и към бъдното на републиканска България. Ето така се градят позиции, демонстриращи порасналото умосъдържание, оценяващи мостовете от миналото през днес за утре.


 
публикувано от elical на: 02-12-2023   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Двустаен - 155000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 230000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 40000 BGN - с. Долна Вереница
Продава Етаж от къща - 165000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 180000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Извършваме ремонтни услуги топлоизолация гипсокартон шп
цена: 0000 лв.
 
  Търся работа мога да започна от 01 03 24 Имам две
 
  Фирма " Пазарен ден" търси да назначи хора на
цена: 1000 лв.
 
 
 

Анекдот

 
-Да те питам,баце!?
-Е па,питай.
-За коя професия най-не ставаш?
-За сервитьор.
-Е, оти?
-Е па,не моа да ми сипат пиенье и я да го занесем на друг .
-
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0518s  | политика за използване на бисквитки | rss източник