монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
26 май 2024 г.

обратна връзка
Фризьор. Фризьорски салон Жени стил Монтана
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Информационен портал град Монтана рекламно полеинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Online games
 

На днешният ден

 
26.5.1521 г.
Едиктът от Вормс обявява извън закона Мартин Лутер и неговите последователи, след като през април папата го отлъчва от църквата ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 11
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
„Словото вчера, през днес за утре”
 
„Словото вчера, през днес С внушителен рецитал-концерт ломчани честваха 90+1-годишнината
на литературния клуб „Кръстьо Пишурка”

С творческа вечер под надслов „Словото вчера, през днес за утре” културната общественост на Лом чества 90+1-годишнината на най-старото сдружение на писатели в провинцията на България - литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при Народното читалище „Постоянство 1856”. Да споделят радостта им в крайдунавския град дойдоха главният редактор на вестник „Словото днес” Надя Попова – член на Контролния съвет на Съюза на българските писатели и синът на основателя на клуба – академик Владимир Зарев.
Творческата вечер започна с изпълнението на малко известно стихотворение на поета Гео Милев - патрон на първообраза на сегашния клуб – литературния кръжок „Гео Милев”.
Художественият ръководител на формацията Юлий Йорданов – член на Контролния съвет на СБП, единственият ломчанин носител на най-високото отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век”, въведе присъстващите в историята на клуба.
-Г-н Йорданов, слушах ви по БНР да казвате, че „ломският кръжок „Гео Милев” е забележителна страница в литературната история на Северозападна България.” Защо?
-Сред многоликата панорама на културния живот на Лом своето място заема създаденият през 1933 година литературен кръжок, приел за патрон поета Гео Милев. Тогава шепа млади ломчани, влюбени в литературата, изкушени от дерзанията си с перото и белия лист, полагат основите на днешния литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856”. Той е правоприемник на създадения на 22 февруари 1933 година в магазина на представителя на шоколадовата фабрика „Щастие” Йордан Йосифов - Дудурката литературен кръжок „Гео Милев”. Това е най-старото в провинцията на България сдружение на пишещи.
- Как се ражда идеята за неговото създаване?
-Инициативата за кръжока, събрал литературни творци от региона, принадлежи на Пантелей Йорданов Пантев, който по това време е служител в Ломската митница. Кой би предполагал, че от този митнически магазинер един ден ще излезе големият български литературен критик, историк и теоретик, дал си псевдонима Зарев. Идеята му подкрепят Константин Пастърмаджиев, Иван Фичев и други. На учредителното събрание Пантелей Зарев запознава приятелите си с целите и задачите, които си поставят. Присъстващите пишещи след кратки дебати одобряват идеята. Нещо повече - те изразяват радостта си, че ще имат свое гнездо, където да могат да споделят вижданията си за литературата, да обсъждат написаните си творби, като сами бъдат критици на себе си. .
Десетина дни по-късно в брой 120 от 3 март 1933 година на специализирания столичен вестник „РЛФ” се появява дописка, в която четем: „Група млади литературни работници от гр. Лом, се събрахме на 22 февруари 1933 година. Разгледахме обстойно днешното економическо положение, страшната криза, обхванала света; заострилата се класова борба и протичащата от всичко това грамадна безпътица на идеологическия фронт - по-специално литературния от дясно и процеса на бързото избистряне от ляво. И след като разгледахме изложението на софийския кръжок „Христо Смирненски”, печатено в брой 115 на „РЛФ”, дойдохме до заключение от необходимостта за образуване на подобен кръжок. Образувахме нашия кръжок „Гео Милев”, като приехме за база на нашата бъдеща литературна работа споменатото изложение и се поставяхме под идейното ръководство на кръжока „Христо Смирненски”. Това ръководство се изразява в следното: 1. Ние колективно разглеждаме получаваните от кръжока „Христо Смирненски” разкази, реферати и становища по тях. 2. Ще искаме колективен отговор по интересуващите ни въпроси.” Под дописката редакционната колегия на вестника поздравява ломските ентусиасти с поетото начинание. Тя дава и някои конкретни указания за организационното укрепване на това първо след софийското обединение на литературните творци - отбелязва академик Пантелей Зарев.
Първото събиране на кръжока след неговото учредяване е на следващия ден - 23 февруари, когато участниците написват колективно писмо до софийския кръжок „Христо Смирненски”. След това обсъждат разкази на Пантелей Зарев и Любен Ръбински и стихове от Иво Ифин.
- А имат ли последователи ломчани?
- Да! Подетото дело на ломчани с учредяването на свое писателско сдружение намира последователи и в други населени места в държавата. Не след дълго и творците от Враца създават свой кръжок. В същото време се засилват връзките на младите автори на поетични и белетристични произведения с редакторите на вестник „РЛФ”. Плод на сътрудничеството са публикувани разкази, стихотворения и рецензии на провинциалните литератори Иван Фичев, Пантелей Зарев и други. Освен това в хроникалните си рубрики вестникът съобщава за събития, състояли се в живота на кръжока.
-И от тогава досега 91 години. Какъв е пътят през тях?
- През годините напред клубът върви през върхове и долини. Няколко пъти сменя името си: Николай Хрелков, Пеньо Пенев, а сега е Кръстьо Пишурка. От есента на 1974 съм негов художествен ръководител и винаги ми е правило впечатление, че ломчани от различни възрасти изпитват горещото желание да покажат своите творчески заложби. Най-добрият атестат са участията ни в международни, национални и регионални конкурси. Само през сезона 2022-2023 година творците представиха свои произведения в 56 конкурса, където журитата им присъдиха 48 награди. Андриана Андреева, Ангелина Цанкова, Александър Александров, Анжела Борисова, Мариета Емилова и Юлий Йорданов имат издадени книги. Двама от членовете на клуба са членове на Съюза на българските писатели.
Главният редактор на вестник „Словото днес” Надя Попова – член на Контролния съвет на Съюза на българските писатели поздрави ломските литературни творци и техните съграждани с 91-ия рожден ден на формированието. Тя прочете поздравителен адрес, който се казва:
„ДО
Г-Н ЮЛИЙ ЙОРДАНОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ
„КРЪСТЬО ПИШУРКА“ - гр. ЛОМ
УВАЖАЕМИ Г-Н ЙОРДАНОВ,
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБ „КРЪСТЬО ПИШУРКА“
Позволете ми от името на УС на СБП и от мое име да ви поздравя най- сърдечно с красивата 90+1 годишнина на най-старото извьнстолично литературно сдружение.
Сякаш още чуваме приглушените гласове на учредителите на литературния кръжок, избрали за свой патрон неподражаемия поет Гео Милев. Едно от трите първи български читалища - Ломското „Постоянство - 1856“ - приютява (и днес) изкушените от тайнствата на литературата ломчани. Най-напред те са се събирали в магазина на шоколадовата фабрика „Щастие”. А инициатор да бъде създадено такова обединение е служителят в Ломската митница Пантелей Йорданов Пантев - бъдещият академик и председател на Съюза на българските писатели Пантелей Зарев. Идеята му е подкрепена от Константин Пастърмаджиев, Иван Фичев, Любен Ръбински, Иво Ифин... Датата на учредителната сбирка е 23 февруари, годината 1933.
Г-н Йорданов,
Вече половин век Вие сте художествен ръководител на този стародавен литературен клуб, днес носещ името на възрожденския учител и читалищен деец Кръстьо Пишурка. Стотици са наградите, които членовете на Клуба печелят от участието им в регионални, национални и международни литературни конкурси. Радостен факт за нас е, че двама от членовете му са и членове на Съюза на българските писатели.
Пожелавам на всички вас успехи в трудното литературно поприще, а вдъхновението да бъде винаги в мислите и мечтите ви.
Искрено Ваш
БОЯН АНГЕЛОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ”
Надя Попова връчи на Юлий Йорданов и грамота, с която Съюзът на българските писатели награждава това най-старо извьнстолично литературно сдружение.
Художественият ръководител изказа своята и на колегите си сърдечна благодарност за високото признание и наградата.
Изключително сърдечно синът на основателя на клуба академик Пантелей Зарев – академик Владимир Зарев поздрави последователите на своя баща с 90+1-годишнината. След това разказа спомени за него.
Творческата вечер продължи с внушителен рецитал-концерт – коопродукция на членовете от всички възрасти на литературния клуб „Кръстьо Пишурка”, възпитаници на обединената школа по изкуството „Проф. Йордан Гаврилов” и дейци на любителското творчество при Народното читалище „Постоянство 1856”.
С приветствени думи към литературните творци се обърна председателят на читалището заслужилият читалищен деец Недялка Трайкова. Тя връчи на Юлий Йорданов свидетелство за дарение №2 / 11.04. 2024 година за дарените от него изключително ценни книги, които да бъдат ползвани от читателите на читалищната библиотека.
Участниците в тържественото честване, изпълнили до краен предел залата, си обещаха след девет години отново да се съберат под стряхата на едно от трите най-стари читалища, за да ознаменуват първия век на литературния клуб „Кръстьо Пишурка”.
Преди творческата вечер в сградата на Общинската администрация се състоя среща на гостите с кмета Цветан Петров и заместник-кметовете Хилда Владимирова и Елин Давидков. На нея бяха обменени мисли за съвместна дейност на Съюза на българските писатели и Община Лом.

 
публикувано от elical на: 13-04-2024   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Къща - 18000 BGN - с. Якимово
Продава Двустаен - 247000 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Едностаен - 350 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Двустаен - 500 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 36000 BGN - с. Студено Буче
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Детективска агенция Вайл издирва вижда чува заснема
цена: 1.00 лв.
 
  Изграждане на навеси боядисване с латекс Цени на мя
 
  ДАВА СЕ ПОД НАЕМ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ в ж к ПЪСТРИНА Две
 
 
 

Анекдот

 
Дядо , към внучка:- А ти , имаш ли си гадже?
-А ааа , не. Мама миналата пролет си имаше и знаеш ли тате как я би!?
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0172s  | политика за използване на бисквитки | rss източник