монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
19 април 2019 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
19.4.1906 г.
Умира Пиер Кюри, френски физик, нобелов лауреат (1903 г.)
 

Кой е тук

 
Анонимни: 32
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Соня Чакърова: ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ФОЛКЛОРА НА НАШИЯ КРАЙ
 
Соня Чакърова: ТРЯБВА ДА Интервю на Ася Тодорова
Клуб “Медии” към ОДК “Ние, врабчетата”

Соня Чакърова е родена в Монтана. Започва да се занимава с музика на 5 години. Средното си образование завършва в V СОУ «Христо Ботев» в паралелка с профил «Народно пеене». Пет години по-късно се дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, с магистърска степен по специалност “Дирижиране на народни състави”.
Безспорно доказателство за таланта й е фактът, че още докато е студентка първи семестър на първи курс е приета като артист – хорист в професионалния фолклорен ансамбъл “Тракия” – Пловдив. В момента Соня Чакърова работи като организатор програми и фолклорни продукции в телевизия СКАТ.
Продължава и творческата й кариера. Тя е пее в хор “Космически гласове от България” с диригент Ваня Монева. С тази формация Чакърова гастролира в България и чужбина - Австрия, Италия, Индия, Китай, Япония и др.

- Как започнахте работа в телевизия СКАТ?
- Бях поканена да пея в предаването “От българско по-българско”. Директорът на телевизията разбра, че съм завършила фолклор в Музикалната академия в Пловдив и ми предложи работа. Започнах. Впоследствие завърших курс по кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Най- много опит обаче натрупах в процеса на работа. Самата практика учи повече от всякакви теоретични източници.

- Като певица, Вие отправяте послание към публиката. Като теливизионер правите същото, но по различен начин. Кое е най-важното нещо по отношение работата Ви в телевизията ?
- В телевизията, където аз се занимавам с фолклорни предавания и производство на музикални клипове, най–сложна е подготовителната фаза. Тя предопределя качеството на медийния продукт. Нещата по време на снимки изглеждат по един начин, а когато видиш работата след монтажа, сякаш това е нещо съвсем различно. Жураналистиката като цяло е общуване. Трябва да се научиш да разбираш хората и да съумееш да подходиш правилно към всеки. Трябва да накараш човека да ти даде нужната информация или да провокираш необходимата реакция, за да осъществиш идейния си замисъл най-пълноценно. Казано грубо, но образно, ние до голяма степен “използваме” хората. На мен лично ми се е налагало да разплача един дядо, за да го заснемем в клип на песен на Верка Сидерова. Успях. Беше малко неприятно, но се получи естествено и след снимките, когато го изслушах и успокоих, той остана с много топли чувства към нашия екип.

- Как протичат снимките на един клип в телевизията ?
- Лично за мен – вълнуващо, защото наистина обичам работата си и оценявам възможността да се занимавам с фолклор в телевизия СКАТ. Трябва да си вдъхновен от песента или от изпълнителя, да имаш добър контакт с него, за да направиш качествен продукт. Всеки детайл е важен. Важна е обстановката, в която се снима. Тя трябва да е съобразена с характера и текста на песента, с етнографската област, за да се пресъздаде атмосферата . Няма как да се повтарят кадри от друг клип, защото зрителите понякога забелязват и най–малките подробности и са доста критични. Случва се често, първоначалният сценарий да се промени, ако някакви обстоятелства - климатичните условия, оригинално хрумване, провокирано от ситуацията, някой от персонажите, налагат това. Често изникват и нови идеи.

- Какви са персонажите, които използвате в клиповете?
- Най–обикновени хора. Те са непринудени. За мен е по–трудно да работя с професионалисти, защото те играят определена роля, докато при обикновените хора всичко идва спонтанно и естествено. Понякога не успяваме да намерим подходящи персонажи. Тогава снимаме предимно изпълнителя, красиви или специфични части от националния му костюм, от лицето, ръцете, заобикалящата ни природа.

- Повечето български телевизии са комерсиални. Разчитат твърде много на риалити формати и на сериали, за да повишат рейтинга си. На какво залага СКАТ?
- СКАТ залага на родолюбивата линия. Нашата цел е да поддържаме българското. Аз имам възможността да пътувам по света, заедно с хор “Космически гласове от България”, в който пея. Благодарение на това се убеждавам колко ценен е нашият фолклор. Той е това, което най–много впечатлява чужденците. Те са възхитени от гласовете ни. Учудени са от мелодиката и ритмите. Винаги много се вълнуват от песните и ги усещат без да разбират езика. Така е, защото разказаните чрез песните ни истории са истински.

- Предлагали ли са Ви работа в друга телевизия ?
- Да и може би няма винаги да работя в тази телевизия, но на този етап се чувствам добре в СКАТ, защото работата ми е свързана с фолклор, а това ми носи голямо удовлетворение.

- В момента сме в икономическа криза. Предполагам и за Вас е трудно намирането на бюджет за клиповете. Какво е решението на този проблем ?
- Това е доста голям проблем за нас, защото не правим комерсиална продукция. Нашата цел е друга – съхраняване на фолклора. Всъщност проектите, по които работя се реализират без пари, но с помощта на съпричастните хора. Някои са склонни да помагат и на драго сърце и се вживяват в ролите, които им разпределяме, за да оживее на екрана любимата им песен. Други не искат и да чуят за снимки. Когато обаче имаме отличен резултат, хората сами предлагат да сътрудничат, защото всеки иска да е част от една успешна кауза.

- Каузата на българската народна песен си заслужава, определено. Споменахте за възторжения прием на вашия хор в чужбина. Бихте ли ни разказали интересни подробности за турнетата?
- Аз пея в женски хор Космически гласове от България, който е основан през 1994 г. Гастролирали сме в Белгия, Австрия, Сардиния, Италия, Китай, Япония, Индия. Ние сме малка страна, но имаме много разнообразен фолклор и точно затова чужденците са силно впечатлени. Цял роман няма да ми стигне, за да опиша впечатленията си, но щом питате, ще щрихирам някои акценти, които ме впечатлиха. Първо ми хрумва за Индия. Там хората са невероятно земни, естествени, непринудени. Най–вълнуваща за мен беше хармонията, която цари между човека и природата. Изненадаха ме и огромните контрасти - може от едната страна на улицата да видиш пълна мизерия, а от другата огромни невероятно красиви замъци. Там е много мръсно. Но индийците са уравновесени и вглъбени в себе си и това не им прави никакво впечатление. Приемат го за нормално. Пяхме в един храм и ни накараха да се събуем боси, за да не оскверняваме храма, просто такава е тяхната традиция. Странно е, че толкова много години след колониалното господство, индийците се чувстват по някакъв начин подчинени . В хотела толкова сервилно и раболепно ни обслужваха, че чак се чувствахме неудобно.
Веднага след това пътуване, видяхме другата крайност – Япония. Там всичко е стриктно подредено и създадено в полза на човека и с мисъл за удобството му. Маниакално чисто е. Дори улиците им са така измити, че по тях няма и прашинка. В Италия пък, и по-точно в Сардиния, беше най–забавно. Животът там протича в песни, танци и непрестанно ядене. Почувствахме ги най-близо по манталитет до нас…
- Много пътувате с народния хор. Работният Ви ден в телевизията е по 12 часа. Как съчетавате личните и професионалните си ангажименти?
- Както във всяка друга професия, и тук се правят много компромиси. Остава ми доста малко време за почивка, но аз работя това, което обичам . Най–важно е да имаш разбиране от партньора си. Моят съпруг винаги се е отнасял с разбиране към професионалните ми изяви и ме е подкрепял.

- И на финала ще Ви помоля за послание към нашите читатели.
- Сложно е да отправя само едно послание. Искам да започна с едно патриотично: трябва да се гордеем с нашия край и с фолклора на така наречената “Северозападнала България”. В този край на България имаме много разнообразна музика. Длъжни сме да го опазим. Второ, важно е да осъзнаем, че всеки човек има някакъв талант и трябва да уважаваме всеки заради неговата уникална дарба. Трето, трябва да развиваме и споделяме дадения ни талант, защото иначе, както се казва в една Библейска притча, ще ни бъде отнет и дори ще бъдем наказани. Четвърто, борете за мечтите си, защото да спреш да мечтаеш, значи да престанеш да живееш. Бог помага на добрите и находчиви хора, които се стремят да вървят само напред и нагоре!

 
публикувано от Nelly на: 29-12-2010   
 
Вашият коментар!
 
02-01-2011 18:06 eko: Аз я познавам от 22-23 години. Талантлива, умна и интелигентна е Сончето. Успех й желая.
PS Съученик

 
30-12-2010 03:50 цветанов: Здравей tieatre...Аз съм диригента на вокална формация Торлашки напеви....Бях учител в това училище преди години и израстването на въпросното момиче малко или много сподпомогнах и аз! Повярвай ми:....Няма нищо по ценно от нея на наша земя....В този град приоритет е само и единствено спорт... и това е... От културна гледна точка Монтана е в забвение...! И наистина си прав че това училище не успя да направи това, за което бе създадено.

 
30-12-2010 03:21 tieatre: Не ме интересува коя е това момиче, но прочетох какво са писали и ми е омръзнало от надувалки и да се изцепват с разни титли и прочие без покритие. А за паралелката - нали и аз това казвам, че е само "музика" и по мое време, а като гледам и нейно, имаше само пеене без да се уточнява какво и инструменти. А преподавателите - няма да ги коментирам

 
30-12-2010 02:28 savalen: Някой друг се е надул от завист и злоба!Никой не отрича,че паралелките бяха пълна пародия,но имаше и добри преподаватели.И паралкета беше МУЗИКА, изучаваше се народно пеене,вокално пеене и инструменти.Не е ли по-важно после къде е учила и какво е правила?

 
29-12-2010 20:38 tieatre: savalen не се дуй толкова, щото и такова чудо не еимало. Само специалност "пеене" имаше и инструменти. Да си напише, че е била в паралелка "музика", а не да се пишат глупости ...... "народно пеене". Плюс това тия паралелки в V-то бяха пълна пародия.

 
29-12-2010 18:43 savalen: Ех,лелее!По-точно ли звучи музикална паралелка със специален предмет Народно пеене.Има ли значение?

 
29-12-2010 16:04 tieatre: V СОУ «Христо Ботев» никога не е имало паралелка с профил «Народно пеене». Имало е само паралелка "музика".

 
29-12-2010 12:06 savalen: Дай Боже повече такива хора като Соня!

 
29-12-2010 11:51 Curo_Tores: "Безспорно доказателство за таланта й......."

Не я познавам, но от снимката си личи, че е доста талантлива. Хммм :)

Желая ти много успехи през новата 2011 г. Соня :)))

 
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Етаж от къща - 63000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 98500 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Двустаен - 300 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Едностаен - 200 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 82000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
   Продавам Рено Лагуна - дизел
 
  КУПУВАМ ПАРЦЕЛ в р - на на бензиностанция ФОРС БОРБА С
 
  Услуги с бобкат минибагер и самосвал за гр Монтана и
 
 
 

Анекдот

 
- Господине, Вашето котенце би ли си купило Уискас?
- Моето котенце би си купило и Лексус, ма не знае пин кода.
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:18 | време: 0.0307s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник