монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
22 ноември 2019 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
22.11.1818 г.
Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава.
 

Кой е тук

 
Анонимни: 14
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Софийският регионализъм срещу Монтана
 
Софийският регионализъм срещу Монтана проф. Петър Иванов, Център за демографска политика

Който е бил в София, знае, че там е сякаш друг свят, нямащ нищо общо с останалите региони на България, особено Северозападна България, където е и гр. Монтана. Разликата във всички области е изключително голяма. На практика Монтана е малтретиран български регион. Например, за столицата има проекти за усвояване на европейски и български държавни пари в общ размер на 2,5 млрд. лв, при положение, че 32 малки български града, включително Монтана, ще получат по-малко от една четвърт от тази сума – 600 млн. лв., средно по 20 милиона. Средствата от ЕС, договорени и усвоени от Южна България, към която е и София, са 6,7 млрд. лв., а за цяла Северна България, където е и Монтана, парите са три пъти по-малко – 2,5 млрд. лв. Известно е, че София чака пари от Програмата за развитие на селския туризъм и поради тази причина тарикатски ще се припознае като село. Според НСИ, чуждестранните преки инвестиции към 31.12.2012 г. в София са 11 586 557 000 евро, а в Монтана са 25 384 100 евро, това е 456 пъти (45 600%) по-малко, а населението на Монтана, 43 781 души, далеч не е толкова пъти по-малобройно, то е само 30 пъти по-малко от живеещите в София. По оценка на Центъра за демографска политика цели 89% от държавния бюджет в областта на регионалното развитие са за Южна България, включваща София, а за Северна България, с Монтана, остават едва 11%. Градът е предмет на специално негативно отношение на властта през последните десетилетия, Много голяма част от бюджетните средства и от европейските пари се насочват само към София. Според данните на Националната статистика доходите на хората, както и темпът на тяхното нарастване, са драстично по-високи в столицата, в сравнения с останалите региони на България. Средната работна заплата на софиянци е 1077 лв., а в Монтана получават средно по 563 лв. Това са официалните данни на НСИ, а иначе ние знаем, че заплатата на една продавачка в София е 1000 лв., в Монтана се заработват 300-350 лв. Ако имаме предвид средногодишния процент на увеличение на доходите, който за София е в пъти по-висок, и ако тенденцията се запази, то след 20 години жителите на Монтана ще получават една четвърт от доходите на софиянци.
Хиперцентрализмът и регионалното малтретиране са свързани с безумната корупция, с нечовешкия алчен монополизъм, с растящата икономическа престъпност, с паразитирането на най-богатите (олигарсите) и на най-бедните (циганите), както и с продължаващото дълги години очевидно мафиотизиране на държавата, срещу което са нестихващите, но игнорирани от сегашната власт, улични протести. Всичко това от своя страна е причина за масовото емигриране на младите българи, в т.ч. и младежи и девойки от Монтана, зад граница (общо 2,4 промила годишно, общо около 2 милиона за Прехода), за демографската катастрофа на България, която, според проучване на Световната банка, през 2050 г. ще бъде с около 4 млн. жители (през 1989 г. бяхме 9 млн.), при неизвестно каква етническа структура, вероятно 3:1 в полза на циганския етнос. Според НСИ, населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с Южна България, където е и София. Монтана попада в печалната група на градовете с най-бавно нарастващи доходи и с най много увеличаваща се безработица, а София е с бързо увеличаване на доходите и с намаляваща безработица. Населението на Монтана драстично намалява за последните години. Сега то е около 40 000 души. Всяка година между 850-950 души се изселват от Монтана. Ако тази тенденция не спре, след 20 години градът ще намалее наполовина, като етническата му структура може би ще е доминирана от циганския етнос.
Всички в България знаят и говорят за едни 3,5 млрд. лв., които всяка година се крадат от обществото ни чрез различни форми на контрабанда, знаем за източването на ДДС, пак в милиарди лева, и т.н., но никой не предприема абсолютно нищо по този повод. Всички знаят за умопомрачителните размери на наркотрафика, знаем кой взема парите, знаем кои са наркобароните, само полицията, съдебната система и властта в София не знаят нищо. Откраднатите пари определено не отиват в провинцията. В София са всички държавни институции, министерства, агенции, комисии, центрове и т.н . Даже Изпълнителната агенция „Морска администрация” и Агенцията по рибарство, представете си, са там. По официални данни цели 58% от семействата в София имат поне един член на бюджетна заплата. В обществения сектор работят 579 000 чиновници, голяма част от които са в София. Само в държавното управление (в министерствата) получават заплати 116 400 софиянци. Всяка година, според НСИ, хората на бюджетна ясла нарастват с хиляди, за последната година са се увеличили с цели 14 400 души, вместо да се съкращават. Освен това заплатите на тези хора, въпреки икономическата криза в България, драстично нарастват, изпомпвайки парите на българите. Само за една година нарастването на средното възнаграждения с бюджетни средства е почти два пъти по-голямо в сравнение с нарастването на заплатите в частния сектор. В София осигурените на минималния праг са само 5%, а в Монтана са 60%. Това показва въпиющата разлика в стандарта на живот между столичани и монтанци. При положение, че осигурява-щите се за здраве в България са само 40%, то ясно е, че повечето от осигурените са софиянци, които се осигуряват от държавния бюджет за сметка на всички данъкоплатци. В бъдеще огромната и безнадеждна пропаст между бедните българи от провинцията и богатите софиянци ще е в пъти по-голяма. Ако имаме предвид, че и сега според Евростат, бедните българи са около 60% от населението, то картината в бъдеще ще става още по-зловеща.
Още нещо, в момента, според НСИ, раждаемостта в Монтана (8,6 промила) е доста под средната за Бълга-рия (9,7 промила). Смъртността при жителите на столицата е 11,8 промила (при 14,3 промила средно за България), а смъртността в Монтана е 21,4 промила, два пъти по-голяма. За една година тук всеки 46-ти човек от 1000 души умира. Детската смъртност при момчетата в Монтанския регион 19,4 промила, при средна обща детска смъртност за България 9,6 промила, в София детската смъртност е 4,4 промила. Това е много тревожно. Пак според НСИ, заболелите и починали от болести на органи на кръвообращението годишно български граждани (мъже), живеещи в Северозападна България с Монтана, са с 57% (!) повече от живеещите в Югоза-падния район със София, т.е. на всеки един от 100 000 починали по тази причина от региона на софиянци се падат повече от двама починали от региона, в който е Монтана. Така стоят нещата и по отношение на раковите заболявания, докато в София на всеки 100 000 годишно умират 239 души, то в Монтана умират 294 души, което е с 24% повече от София. Подобно е положението и при диабета, астмата и т.н.
Всичко това е ярка проява на пристрастеност само съм интересите на дадени региони – на столицата и отчасти на нейните фаворити (Бургас, Правец и др.) – за сметка на интересите, благоденствието, здравето и живота на хората в другите български региони. Тази убийствена практика е известна като регионализъм. В някои случаи той е по-лош от фашизма и комунизма, защото напълно безнаказано и неусетно обрича на мизерно съществуване, на болести и ранна смърт (поради липса или лошо здравеопазване, липса на аптеки, недостиг на средства за лекарства, мизерия, безработица, глад, депресия и др.) огромно множество български граждани. Всички виждаме как националното богатство на България се употребява само и единствено в полза на богатите софиянци. За тях се строят с народни пари магистрали, за да могат лесно и удобно да стигат до черноморските плажове и Гърция с луксозните си мерцедеси и бентлита, за тяхно удобство се строи метро, строят се зали, центрове, молове, свръхлуксозни сгради, увеселителни паркове и др., като в същото време инфраструктурата в много провинциални селища, включително и Монтана, е плачевна и опасна.
Ако имаме предвид чл. 2, т. „в”, на ратифицираната от България Конвенция за предотвратяване и наказва-не на престъплението геноцид на ООН, гласящ, че действията по „умишлено налагане на условия на живот, целящи физическото унищожаване изцяло или отчасти на групата”, то продължаващата с десетилетия дискриминация по признак местоживеене по отношение на Северозападна България, включително и Монтана, с течение на времето се превръща в осъществяване на престъплението „геноцид” по признак местоживеене. Осъществен е съставът на престъпление по чл. 416, ал. 1, т.”б” на Наказателния кодекс, което ясно се вижда от официалните статистически данни за смъртността на населението и за самоубийствата на българските граждани.
Тези нарушения и престъпления трябва да бъдат час по-скоро спрени и наказани с цялата строгост на бъл-гарските и европейските закони. Това е единствената алтернатива за съществуването на и без това най-бързо намаляващата в света, най-болна, най-бедна и умираща българска нация.

--------------------------------
ВИЗИТКА
Проф. д-р Петър Иванов е известен български университетски преподавател Създава заедно със свои колеги и последователно е ръководител на катедри по психология в два университета. Работи в областта на приложната психология. Има публикувани четири книги по психопатология на посткомунизма. Автор е на тритомни ръководства по психотерапия и по психоанализа, на двутомна приложна социална психология и на много други книги, учебници и студии и статии у нас и в чужбина. Негова книга е издадена в САЩ и се продава в целия свят. Единственият учен извън столицата, който е включен в Златния фонд на българската наука. Зам.-председател на Центъра за демографска политика и експерт на „България без граници”
 
публикувано от Монтана-днес на: 18-10-2013   
 
Вашият коментар!
 
19-10-2013 01:19 daskal: Ратник, от както съм тука, това говоря, което е написал и този професор. че трябва инвестиции, които да пълнят джоба на Монтанчани, а не да го празнят. И за хипермаркетите съм писал, и за светофарите и лустросаните изходи от града,
и за технологичния център, и за какво ли не....И какво от това? С четене не става , нито само с писане.Става у нас само с бой по каската.Но и това вече няма кой да направи.Ще бъдем свидетели на разпада на държавата, колкото и да пишем или четем. И ще почне оттук.


 
18-10-2013 23:16 Ратникъ: Чети, даскале, чети!... И не прибързвай с коментарите.

 
18-10-2013 20:59 daskal: До тук бяхме с приспивните песнички, че сме Икономическия Тигър на Северозапада...Време е местните управници да проумеят, че само с търговски вериги, светофари и козметични ремонти на инфраструктурата , както и с "усвояване" на пари от европроекти за строителство на инфраструктура, с продажба на общинска собственост, жизнен стандарт не се повдига.
Нека се поучат от това, как Георги Кьосеиванов е решил проблемая на времето.
Все пак кмета ни е историк, доколкото имам спомени.

 
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Тристаен - 92000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 140000 BGN - гр. Монтана
Продава Четиристаен - 65000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 20500 BGN - с. Студено Буче
Дава под наем Двустаен - 250 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Продавам 4 броя зимни гуми Сава ескимо 175 70 14 цола
цена: 30 лв.
 
   Агенция за недвижими имоти АДАПТАЦИЯ продава апартамен
цена: 90000 лв.
 
   Продавам пластмасово буре - 500 литра
цена: 120 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Нова религиозна секта в България "Свидетелите на НОИ". Вървят и питат:
- Вярвате ли, че ще доживеете до пенсия?!
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:18 | време: 0.0444s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник