монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
21 юли 2018 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Справочник
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
21.7.1789 г.
Роден в Габрово Васил Е. Априлов, възрожденски просветен деец и книжовник, един от най-образованите българи през първата половина ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 16
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
За втори път в София - творческа вечер
 
За втори път в ЯНА ЯЗОВА - ЕНИГМА, ФАТАЛИЗЪМ И РЕАЛНОСТ
В топлия, есенен късен следобед улиците на града бяха изпълнени с хора. Невидима радост се носеше наоколо. Октомври приветстваше слънцето и все още не му се щеше да го пусне да си върви. Наближаваше пет и половина. В този час започна и беседата на Юлий Йорданов в залата на Славянското дружество. Едно гостоприемно място, отворило вратите си за автора на “Съдба, прободена от перото”. Тук на ъгъла на “Раковска” и “Славянска” беше мястото на събитието. А то наистина се оказа събитие!
Неуморният Юлий Йорданов /литературен критик, изследовател и радетел за опазване на литературната ни памет/ с упоритостта на маратонец бе пристигнал днес, за да ни разкаже отново за блестящата поетеса и красива жена с нерадостна съдба - Люба Ганчева, известна на обществеността под псевдонима Яна Язова.
Самият той бе нарекъл националната си обиколка маратон. Целта му е да извърви пътищата на Яна Язова, от родното място - гр. Лом и да мине през всички градове и места, в които тя някога е имала четения. И е вдигала на крака публиката, под нестихващи аплодисменти.
Юлий Йорданов се решава на това благородно дело, когато вижда, че за 105-та годишнина на Яна Язова обществеността мълчи. А младите нищо не знаят за тази толкова даровита авторка.
Той вече е написал книгата за Яна Язова “Съдба, прободена от перото”. Сега подготвя второ допълнено издание. Едно задълбочено изследване на буреносния живот и творчество на трагично и ненавременно отишла си от този свят поетеса.
Беседата беше под надслов “Яна Язова - Енигма, фатализъм и реалност”. С нея Йорданов гостуваше за втори път в София и надявам се, не за последен. Защото и тази вечер времето не стигна за всичко, което публиката искаше да чуе, и което авторът искаше да каже.
Водещият на вечерта поетът Драгомир Шопов ни запозна с творчеството на Юлий Йорданов /член на СБП и председател на Дружество “Будители” в гр. Монтана/. Шопов бе максимално кратък, за да остави повече време на автора, знаейки колко обаятелен оратор е той.
Беседата започна с поезия. Стихотворението “Циганка” прикова вниманието на присъстващите, а след него последваха и други, прочетени с чувство от Диана Симеонова.
ЦИГАНКА
Парцали и клечки по пътя събирам.
По вратите хлопам, изпросвам си хлеб.
Кучетата цял ден с тояги забирам,
а нощем се връщам във своя вертеп —
където пияните просяци хъркат;
крадците си мръсните кражби делят;
убийци кръвта от ръцете си търкат
и старци безсънни и болни лежат.
И щом се изтегна на сламата, в смрадни,
окаляни дрипи, сънят ми надвий.
Сънувам аз царски трапези за гладни,
че в сърма и злато пируваме ний.
Пияните просяци принцове стават,
убийците — с чисти и светли лица.
Просякини в коприна блюдата подават
и песните бликват из волни сърца...
И псуват и блъскат... Сънят ми отлита.
Разсъмва се, тръгнали мои царе;
сянка след сянка, във дрипи обвита,
за своето царство — и в тинята мре.
Торбата си грабвам, след тях се повличам,
по вратните прося и сбирам парцали.
Боклуците ровя и в унес надничам
и в замъчни кули и в светнали зали.
С бирени, с цветни стъкла украсявам
коса си и грея с брилянтна роса,
дълбоко замислена, на смет застоявам:
аз чакам царе да ми паднат пред трона.
Когато Юлий Йорданов започна да говори, въздухът в залата затрептя. С артистичност, подобаващ тембър и ерудираност той ни накара да станем част от съдбата на изпепелената като комета неимоверно талантлива писателка и поетеса - Яна Язова. И наистина имаше всичко в тази беседа: и енигма, и фатализъм, и реалност! Без да задълбава в пикантното, авторът ни пренесе във времето, в което е родена Яна, раснала и развивала божия си дар. Последваха думи за спътника в живота ѝ, проф. Александър Балабанов, за успехите ѝ на литературното поприще у нас и в чужбина, за красотата ѝ, за любовта ѝ, за семейството ѝ. А най-интересното бяха съвсем новите факти от живота на Язова, за които Юлий Йорданов е стигнал дори до спор със специалистите от БАН, като е спечелил спора, доказвайки правотата си с документи. Тук авторът каза: “Ако някога се разболея от силикоза, ще е от купищата документи, които прехвърлих и обработих, за да открия нови факти за моята видна съгражданка.” И за този къртовси труд той получава заслужена награда, успява да разгадае коя е родната къща на Яна и точната дата на нейното рождение.
“Поетеса от световна величина, а няма и следа, че е живяла. И гробът ѝ не се знае...” Ето тази несправедливост иска да поправи Юлий Йорданов, посвещавайки делото си в името на Яна Язова.
Подготвен блестящо, с факти, снимки и документи, не на последно място и с невероятния си талант да пленява публиката, авторът ни остави безмълвни и просълзени от трагичната съдба на една блестяла с ум, чар, талант и красота Поетеса.
Искаше ми се беседата да продължи. Вярвам, че същото са искали и останалите в залата, но всяко нещо има край!
В тази мека софийска вечер само на стотина метра от къщата на “Раковска”, в която е живяла и умира от неизяснена смърт Яна Язова, ние се потопихме в нейния свят. И беше вълшебно...
А навън небето бе станало мастилено синьо. Дърветата светеха златни под уличните лампи. Множеството не бе намаляло. Май всички бяха се устремили по стъпките на Яна Язова!? Правеха го без да знаят. А жените, бяха по-красиви от всякога!

Юлия ДИВИЗИЕВА
публикувано от 4aneva на: 23-10-2017   
 
Вашият коментар!
 
10-11-2017 15:34 stefan: Въпрос: В София няма ли творчески вечери... Заглавието е малко подвеждащо, явно провокирано от незначителната тема и по-скоро от незначителния организатор.

 
30-10-2017 10:04 stefan: Ето го нашия любимец пак се е насадил. Стига се прави на творец на гърба на хората. Кое е излишното в снимката? А колко фалшиви профила имаш в този сайт?

 
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Тристаен - 90000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 58000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 68000 BGN - гр. Монтана
Продава Четиристаен - 120000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 25000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Търся монтажник на дограма и щори
 
  Рус - Булстрой ЕООД - Хидроизолация и топлоизолация на
 
  Агенция ' Тара' продава двустаен панелен апарт
цена: 56 000 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Богат човек всеки път давал значителна сума на просяк край църковен храм. Един ден човекът изчезнал и дълго време го нямало. След няколко седмици просякът с радост го видял да минава по улицата.
– Къде изчезнахте? – попитал той тревожно.
– Ходихме ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | инфо Пирин | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Сандански | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Лечебна козметика | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер | Бетонови изделия |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:18 | време: 0.048s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник