монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
19 октомври 2018 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Справочник
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
19.10.1466 г.
Тевтонският орден признава васална зависимост от Полша.
 

Кой е тук

 
Анонимни: 30
Регистрирани:
 
01:luisconsult

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Юбилейна жътва на Дружеството на краеведите в Монтана
 
Юбилейна жътва на Дружеството Без фанфари и фойерверки краеведите от дружеството в Монтана проведоха на 26 октомври 2017 г. в Младежкия дом на Монтана своите Трийсет и шести краеведски четения, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители; на 1300 години от първата победа на кан Тервел (Свети Тривелий Теоктист, „спасител на Европа“); на 1100 години от разгрома на Византия при река Ахелой от цар Симеон и на 180 години от Второто берковско въстание против османското владичество под ръководството на Върбан Пенов от Белимел и Кръстьо Нешин от Копиловци.
Гости на четенията бяха Нина Петкова – заместник-областен управител, Цветко Цветков – заместник-областен управител; Анна Динева – директор на дирекция „Регионален държавен архив“, Монтана, и Анелия Иванова, директор на Регионална библиотека „Гео Милев“, Монтана. В четенията участва с доклад и Ангелина Емилова - началник на „Държавен архив“, Монтана.
Научен ръководител на четенията стана Светлана Стоилова – директор на Регионален исторически музей, Монтана.
Повече от очевидно е доверието на официалните власти и институции, с което се ползват краеведите, а то го е спечелило и със своите трийсет и пет краеведски научни конференции, както и с участието си в различни обществени инициативи. В доклада си „25 години Дружество на краеведите в Монтана“ председателят на дружеството сподели задоволството на колегите си, които без колебание бяха наградени през лятото от кмета на общината Златко Живков по повод юбилея с екскурзия до частния музей „Училището“ на художника Чавдар Антов от Меляне. Десетки са книгите на краеведите от Монтана, стотици са публикациите им в местните и национални медии. На това респектиращо научно присъствие в културната панорама се дължи и патронажът на кмета на повечето от четенията на дружеството, както и на настоящите четения.
Никола Николов представи някои легенди от своята книга „Чипровски старини“, част I и част II, и интересни факти от местната история на това градче в тупик, свързано с металодобива още от древността.
За една малко известна приписка за среща на монах с Левски в района на Горно Церовене, при която са му предадени устави и книжа, изпратени от Л. Каравелов, съобщи Траяна Ценова.
Според Петър Алексиев „Семейни спомени“ на известния учител, книжар, опълченец и администратор Алекси поп Ангелов от с. Котеновци (дн. част от с. Якимово) разкриват по-пълно връзката му с историята на с. Владимирово, където е роден дядо му, разкриват липсващата информация за свещеници и килийни даскали, работили в селото до 1850 г.
В своя доклад „Българският Северозапад – икономически беден, но духовно богат“ Йордан Георгиев аргументирано предложи в историята да се въведе понятието Предвъзраждане, което да отрази дейността на чипровските духовни и политически дейци от 17. век; да се приеме в историята ни истината, че Първото велико народно събрание на българите е в Раковишкия манастир от 1850 г., подготвило Видинско-белоградчишкото въстание от същата година, Второто велико народно събрание е на българската екзархия от 1870 г., а Третото велико народно събрание е събранието през 1876 г. в Оборище, така талантливо представено от Захари Стоянов. Той съобщи за опита на покойния краевед инж. Георги Кръстев да наложи световен календар на основата на прабългарския, както и своето мнение, че Септемврийското въстание от 1923 г. е първото антифашистко въстание в света. Заслужава внимание предложението му за „Форум за създаване на стратегия и план за действие за икономическо възстановяване на Северозападна България“.
Йордан Герасимов показа възможностите на Уикипедия /свободната енциклопедия/, която се оказва най-голямата енциклопедия в света, боравеща с 240 езика. Той демонстрира техническите умения, които трябва да се приложат, за да намери място в нея един материал, а той е вкарал данни за 21 монтански кметове, както и за родното си село Дреновец.
Съдбата на един обикновен войник от Мадан /Вандо/ представи Катя Павлова. Воювал в три войни от 1912 до 1918 година, той участва в Септемврийското въстание, но понеже отказва да влезе в ТКЗС, е набеден за шпионин и е изключен от БКП със съответните последствия от това.
Впечатляващ е животът на Димитър Греков от Монтана, представен от Мариан Замфиров. Юрист, активен комунист, стигнал до затвора, след 1944 г. Греков се издига до началник на различни отдели в Министерството на външните работи и е дипломатически представител на България в Румъния, Белгия, Люксембург и Виетнам по време на студената война.
Доайенът на краеведите, фондообразувателят Димитър Чулашки, представи достойния живот на своя боен другар Ангел Георгиев Йончев от с. Д-р Йосифово.
Със сагата на Гаврил Иванов Павлов от с. Живовци запозна аудиторията Юлия Андреева. Като истински исторически детектив тя разкри цялата истина за това как несправедливо е ликвидиран като „народен враг“ един благороден човек, въпреки огромните благодеяния, които прави на своите съселяни.
Поради ограниченото време, в „Образователното дело в община Брусарци (1944 - 1989)“ Серьожа Вълков подробно засегна само строителната дейност, свързана със средното училище по време на социализма.
Следващият етап от развитието на Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана разкри вторият бивш неин директор Теодоси Антонов, с което продължи разказа на първия й директор Венелин Захариев от предишно краеведско четене.
Последният доклад бе квинтесенция на пътеписа „От Монтана до Самуиловата крепост в Охрид“ на Славко Григоров, който сподели неизвестни за широката аудитория факти не само от историята, но и от днешното й представяне в Македония.
Членовете на Дружеството на краеведите в Монтана не спират да попълват пъзела на националната ни история. Четвърт век те ревностно събират, изучават, съхраняват и популяризират материали за националната ни памет, за паметта на поколенията.

Стефан П. СТЕФАНОВ, председател на Дружеството на краеведите в Монтана
публикувано от kraeved на: 27-10-2017   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Офис - 250 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 18000 BGN - с. Крапчене
Продава Двустаен - 56000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 69000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 120000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Търсим кандидати които: • Обичат да говорят по телефо
 
  АГЕНЦИЯ „ХЕЛИОС - М” ПРОДАВА: - ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ 95
цена: 150 000 лв.
 
  Семейство с дете търси обзаведен апартамент под наем до
 
 
 

Анекдот

 
Богат човек всеки път давал значителна сума на просяк край църковен храм. Един ден човекът изчезнал и дълго време го нямало. След няколко седмици просякът с радост го видял да минава по улицата.
– Къде изчезнахте? – попитал той тревожно.
– Ходихме ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | инфо Пирин | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Сандански | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Лечебна козметика | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер | Бетонови изделия |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0513s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник