монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
19 октомври 2018 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Справочник
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
19.10.1469 г.
Във Валядолид е сключен брак между инфанта на Арагон Фердинанд и инфантата на Касилия - Изабела, което осигурило впоследствие ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 24
Регистрирани:
 
01:хелиос-м

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Монография за село Мърчево
 
Монография за село Мърчево Георгиев, Йордан. Мърчево (Големо и Мало) в далечното и близкото минало, Монтана, книга първа, 2015; книга втора, 2016.
Никак не е лесно за ветеран на просветата днес да издаде селищна монография от 600 страници. Йордан Георгиев обаче успява. Благодарение на огромното си трудолюбие той не само прехвърля планини от литература и краеведски извори, но и успява сполучливо да структурира цяла енциклопедия за родното си село Мърчево. Усилията му са забелязани от родолюбиви спонсори, свързани със селото, които подпомагат нейното издаване.
На първата корица Йордан Георгиев е поставил знаковото стихотворение „Роден край“ на Трайко Симеонов. То не само изразява силния патриотизъм на двамата, то буди патриотизъм у всеки читател, защото всеки има роден край. А мотото под стихотворението предизвиква философски размисли: „В миналото в град Атина имало храм на старостта – там са отвеждали децата.“ – цяло есе може да се напише по тази тема. Скритата мисъл на Йордан Георгиев обаче е да покаже, че от миналото има какво да научат младите поколения, за да могат да се справят със своето настояще и бъдеще. Не случайно в своя роман „1984“ британският писател Джордж Оруел през 1949 г. казва: „Който контролира миналото, контролира бъдещето.“
Първата книга авторът озаглавява „Мърчево от най старо време до началото на ХХI век“ (Административно-териториално устройство). Тя се състои от три части. В първата част се изследва „Землището на село Мърчево от най-старо време до освобождението от османско владичество“. В нея се прави пълна природо-географска характеристика на село Мърчево, представят се доказателства за наличие на живот от праисторическо и по-късно време в района на селището, показват се версиите за произхода на името му и се разказва за битието му до Освобождението. Според автора злосторничествата на турците карат жителите на село Големо Мърчево да се заселват на по-скришно място, дето е село Мало Мърчево. Не е случайно, че между Мърчево и Габровница има Хайдушко кладенче, както и не е случайно, че при второто протестно писмо на селяните от Северозападна България до руския цар един от подписите от 1859 г. е на мърчевченина Домнян.
Втората част на книгата се занимава със „Землището на Мърчево след Освобождението (В периода от 1878 до 1944 г.)“. Тук е показан началният етап на формиране на село Мало Мърчево, двете села в състава на Лютенската община и накрая в самостоятелна община. Оказва се, че откриването на жп гара в село Мало Мърчево предизвиква не само преселването в него от Големо Мърчево, но и заселването на хора от цялата страна и особено от Северозападна България, както и на бежанци от Македония и Сърбия. Гарата става център на много складови бази, кооперации и държавни предприятия както на местни хора, така и на инициативни заселници, които са изброени поименно и е направена пълна характеристика на тяхната дейност. Трудят се стари, млади и деца и се замогват, като се включват и в обслужващата сфера. Освен промишлеността силно развитие получава и търговията. Поминък създават и възникналите чифлици. В трите войни за освобождение на поробените ни сънародници загиват 31 души от Мърчево, а по време на Втората световна война загива един мърчевски зет. По време на Септемврийското въстание от селото са убити 17 души без съд и присъда. Йордан Георгиев показва и десетките управленски екипи от различни партии, репресиите, както и честата смяна на кметове по политически причини и поради фамилни вражди. Великолепно са представени селските фабрикаджии от човеколюбивата фамилия Рапонски.
Следва третата част, която показва „Село Мърчево през времето на социализма 1944 – 1989 г.“ В нея са пресъздадени първите промени, правени по съветския опит, и е показан животът на селото в състава на община Владимирово и община Бойчиновци, както и тригодишното му съществуване като самостоятелна община. Не се допускат убийства по политически причини; на затвор от Народния съд е осъден само един жител, а затворници по-късно има само поради финансови злоупотреби или други провинения. Активно е участието в бригадирското движение. Местният свещеник Крум Христов преглъща гаврата с неговата личност, след година се разпопва и 15 години е директор на училището, като дори е член на БКП. В селото не минава без така наречените национализации и „чистки“ по политически причини. Авторът показва демографския ръст на селото и наличието на стабилен поминък - 300 ученици до осми клас, полудневна градина с 25 деца и целодневна детска градина с 25 деца. Преди 1944 само двама са с висше образование и 11 със средно, а през 1969 г. 40 са с висше образование и 16 следват във ВУЗ. Причините за всичко това са в поминъка – в селото има 20 предприятия с 400 работещи, които дават над 28 милиона лева обща продукция и редовно преизпълняват плановете си. Електрификация, радиофициране и телефонизация, благоустроени улици и тротоари – като че ли няма какво друго да се иска. В една от кооперациите се изплащат по 20 заплати годишно. Трудовият ден надминава 5 лв.
Втората книга е озаглавена „Мърчево – социално-икономическо развитие през ХХ век“ В четвъртата част „Икономическо развитие“ са изредени всички държавни стопански предприятия, кооперации, техните ръководители и успехите им. Тук е показано и ръчното производство, както и появата на промишленост след 1923 г – мелничарството и фабриката на братя Рапонски, появата на вършачки, 20 търговски кантори до 1944 г., развитието на дребната търговия и занаятчийството, кооперациите след 1933 г. с техните успехи и неуспехи.
Петата част на книгата си Йордан Георгиев е посветил на „Духовната сфера“ с три глави – „Образование“, „Култура“ и „Вяра“. Проследени са перипетиите, през които минава училището от 1867 година до наши дни. Много години учениците учат в частни домове, много кметски екипи планират изграждането на училищната сграда, която се строи при четирима кметове и в края на 1939 г. се открива официално първият етаж. Подемът му след 1944 г. е толкова голям, че то става базово училище на МНП за нов експеримент по сугестология, а и става инициатор на редица иновации от национален характер.
Читалище „Просвета“ е регистрирано през 1935 г., но през 1937 г.
се налага да се възобновява и открива Народен университет с лектори учителите от селото, осигурява се абонамент, създава се тригласен хор, развива се театралната самодейност, а след 1944 г. - и танцовата самодейност, хорът става четиригласен, има фотоклуб, гостуват писатели, създават се естрадно-сатиричен и буфосинхроничен състав. Не е случайно, че за 50-годишнината му е наградено с орден „Кирил и Методий“ – I степен.
Църквата на село Мърчево е регистрирана през 1899 г., помещава се в частен дом, а собствена сграда е изградена през 1934 г. след много трудности, изредени от автора.
Последната част на книгата е посветена на „Социална дейност“. Показани са митарствата на здравната служба, която е в къщи под наем и чак през 1960 г. се настанява в новия Обществен дом с лекарски, зъболекарски и акушерски кабинет, има медицинска сестра, прислужница и линейка. Йордан Георгиев е показал всички профилактични мерки на службата и кметовете. Показал е и развитието и служителите на телеграфо-пощенската станция от 1923 г насам. Подемът на спортно-туристическата дейност е след 1944 г., като се развиват освен футбол още и борбата и конният спорт, донесли много награди. Накрая е направен преглед на основните празници, обичаи и особености на бита и културата в селото от миналото до днес.
В края на първата книга Йордан Георгиев е представил „Личности с национална и световна известност“, в които е включил откривателя проф. д-р Цветан Димитров Гергов, д.м.н., народния представител Илиян Илиев, създателя на небостъргач в Чикаго инж. Александър Николов Дърводелски, етнолога доц. д-р Йорданка Манкова от Враца, издалите книги за Мърчево Снежана Илиева Георгиева, Илия Костов Лазаров, Петко Иванов Цолов, издателя Румен Николов Тодоров, както и личности от Мърчево, заемали важни държавни и партийни длъжности. Изредени са всички полковници, авиолетци и парашутисти. Показан е ликвидационният съвет слез 1989 г. и последните кметове до днес. А в края на втората книга са показани и спомоществователите на книгата. Хвала на тези благородни люде!
Йордан Георгиев не е обикновен хронист. Той много често, говорейки за нещо конкретно, пестеливо разказва какво се случва по тоя повод в национален мащаб и така демонстрира огромната си ерудиция. Това помага на читателите по-добре да вникнат в събитията и да не им звучат изолирани от контекста на националната ни история и култура.
Авторът не е претоварил текста си със снимки, а е подбрал само необходимите. Използвал е за онагледяване списъци, статистики, таблици и е снабдил книгата си с прегледен и изчерпателен научен апарат.
Не само от биографичната му справка на последната корица, но и от текста става ясно, че Йордан Георгиев е активен участник в някои от събитията в Мърчево, свързани с образованието, а и не само с него. Като окръжен съветник успява да издейства 10 000 лева от бюджета на Окръжния народен съвет - Михайловград за построяването на два моста в селото. Сигурно е правил и други благодеяния на селото, но най-голямото е настоящата селищна монография, израз на истинска синовна признателност към предците.

Стефан П. СТЕФАНОВ, председател на Дружеството на краеведите в Монтана
публикувано от kraeved на: 06-11-2017   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Офис - 250 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 18000 BGN - с. Крапчене
Продава Двустаен - 56000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 69000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 120000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  АГЕНЦИЯ „ХЕЛИОС - М” ПРОДАВА: - Просторен тристаен ап
цена: 80 000 лв.
 
  АГЕНЦИЯ „ХЕЛИОС - М” ПРОДАВА: - Тристаен тухлен апартам
цена: 82 000 лв.
 
   АГЕНЦИЯ „ХЕЛИОС - М” ПРОДАВА: - Тристаен тухлен апарта
цена: 82 000 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Богат човек всеки път давал значителна сума на просяк край църковен храм. Един ден човекът изчезнал и дълго време го нямало. След няколко седмици просякът с радост го видял да минава по улицата.
– Къде изчезнахте? – попитал той тревожно.
– Ходихме ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | инфо Пирин | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Сандански | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Лечебна козметика | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер | Бетонови изделия |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0366s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник