монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
21 март 2019 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
21.3.1966 г.
Световната купа по футбол е открадната изненадващо от Сентръл хол, Уестминстър. Скоро след кражбата купата била открита от куче ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 13
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Рисунки на млади таланти от в Словакия гостуват на Монтана
 
Рисунки на млади таланти Изложба на ромски деца от колекцията на Центъра за развитие на младите хора в гр. Целе – Словения, ще бъде открита в 16:00 ч. на 5 април в Монтана. Тя е предоставена от Михайло Лишанин - създател на центъра и издател на списание ”Светът на изкуството”. Събитието е организирано от Програма ЗОВ в рамките на отбелязването на 8 април - Международен ден на ромите. Над 60 творби на деца от Основното училище в Яровница – Словакия, ще бъдат подредени във фоайето на Общински младежки дом – Монтана. Видеопослание от учителя им Ян Сайко ще бъде увертюра към колоритната експозиция.
Г-н Сайко, в чието училище се обучават само ромски деца, намира специфичен начин да достигне до сърцата им, използвайки алтернативен обучителен подход. Той се осланя на корените на възпитаниците си, навлизайки в многостранната култура на ромите, в тяхната история, занаяти и музика. По този начин художникът мотивира децата да открият свой начин на творческо себеизразяване.
„Практиката показва че институционалното образование често се проваля с ученици от бедната ромска общност, оставяйки децата да се чувстват откъснати и дезинтересирани от училищните занимания.” - казва Ян Сайко. Той е убеден, че образователният процес при ромските деца се нуждае от различен фокус от този при словашките деца от средната класа, тъй като те имат специфични проблеми, причинени от бедните социални условия, в които живеят. Освен това те трябва да се справят с негативните стереотипи. Тези предразсъдъци и дискриминация определено имат негативно въздействие върху ромските деца. А в работата си Ян Сайко се отнася с уважение към индивидуалността на учениците и тяхната различна психологическа нагласа, интелектуално, емоционално и психологическо развитие. За да разбуди творческия им потенциал, той съзнателно работи не само за развитие на изобразителните умения, но и на мисленето, чувствата и действията на учениците, като далечната му цел е да трансформира ценностна им система. Старае се да развие силна и позитивна идентичност и самосъзнание у децата.
Произведенията на учениците от Яровница печелят награди от международни конкурси в Индия, Япония, Унгария, Германия, Чехия, САЩ, Македония, Норвегия, Финландия, Швеция Словения. Те побеждават дори свои връстници от училища по изкуствата. Печелили са награди и в конкурса за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана. Според него причината е в уникалния им стил, който напомня на фовизма, считан за отмряло направление в изкуството. Впрочем, както казва Ян Сайко: „Фовизмът живее в Яровница.”, макар че това течение в модерната живопис във Франция просъществува за съвсем кратък период: 1905 – 1907. То провъзгласява наситения интензивен тон като основно изразно средство в живописта. Отличава се с недействителните цветове, умишлено огрубяване на техниката и рисунката. Реалистичната картина се превръща в декоративно пано. Това е общото между картините на ромските деца от Яровница и творбите на едни от най-ярките представители на течението фовизъм Анри Матис, Кес ван Донген, Морис Вламенк, Андре Дерен, Жорж Брак. Те са най-смелите и най-енергични експериментатори във френската живопис.
На практика Ян Сако прави това, което и всеки отдаден или най-малкото добросъвестен учител по изобразително изкуство трябва да прави. Той организира различни творчески дейности, например – четене на ромски приказки, слушане и изпълнение на ромски песни и илюстрирането им, а после превеждането им на словашки и обсъждането на идеите на рисунките. Използва рециклирани материали за творчески композиции и абстрактни творби на учениците. В часовете му се водят дебати върху различните визуални изкуства и окуражава учениците да споделят личните си впечатления от тях. За да се насърчи тази дискусия, учителят организира посещения в художествени галерии и изложби със своите ученици. След една такава учебна екскурзия в Галерията за модерно изкуство в Щутгарт – Германия, и на изложба на кубистите, вкл. Пикасо, завръщайки се у дома децата ентусиазирано представят информацията на всички в класната стая и им показват снимки. Очевидно не само това какво прави учителят, а как го прави има значение за резултата. Отношението е от съществено значение. Отношението към децата. Отношението към учебно-възпитателния процес. Отношението към изкуството.
Ян Сайко вярва, че на всяко човешко същество трябва да му бъде дадена възможност да промени живота си чрез посвещаване на някаква кауза и усилен труд, за да се измъкне от бедността и нищетата. Цялата педагогическа практика на този забележителен 56-годишен артпедагог показва как един дискриминиран етнос може да постигне много по един дискриминиран учебен предмет, ако има мъдър, талантлив и търпелив учител.

Нели Василева
публикувано от Монтана-днес на: 04-04-2018   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Тристаен - 75000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 82000 BGN - гр. Монтана
Продава Етаж от къща - 63000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 98500 BGN - гр. Монтана
Продава Едностаен - 54000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Изработка и монтаж на НЕМСКА PVC дограма - REHAU K
 
  Изработка и монтаж на : • Вътрешни хоризонтални алумин
 
  Интериорни врати - GRADDE EUROSTILL - продажба и монтаж
 
 
 

Анекдот

 
Чат:
-Брато,ела след обяд да пием по 1-2 бирички!
-Брато,ще дойда,но, дванадесет не се пише с тире!
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0205s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник