монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
19 септември 2018 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Справочник
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
19.9.1928 г.
Мики Маус дебютира в анимацията ’Steam Boat Willy’
 

Кой е тук

 
Анонимни: 27
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Личност, оставаща завинаги в паметта ми
 
Личност, оставаща завинаги в Личност, оставаща завинаги в паметта ми със своята светлост, за да не кажа святост

Не! Не мога да повярвам! Не е истина! Така си казах, когато със съкрушено от болка сърце научих, че в оная злокобна вечер се представи на Господ един дълбоко уважаван от мен човек - докторът на историческите науки, ерудитът, благодумецът, професорът, писателят Божидар Димитров. Онази с косата го грабна от приятелите му в момент, когато той живееше с трепетите на радостта да сподели рожденния ден на своята дъщеря.
Познавам се с Божидар Димитров от има-няма две десетилетия. Запознанството ни стана в Монтана, когато се честваше 90-годишнината на природоматематическата гимназия „Свети Климент Охридски”. Педагогическият състав на училището го беше поканил на среща, на която той се отзова с желание. Малко преди тя да започне, в качеството си на отговорен редактор на областния вестник „Монт-прес”, го поканих за интервю, а той с готовност ми каза да се видим след срещата.
Слушах внимателно беседата му пред учениците и учителите от гимназията. Беше изключително сладкодумен и привлече вниманието на аудиторията. Дори се спря на откритието си във Ватикана - историята, писана от чипровчанина Петър Богдан Бакшев – дело, предшестващо Паисий Хилендарски.
Срещата продължи дълго. Учители и ученици затрупваха госта с въпроси, на които той отговаряше изчерпателно. Когато всичко завърши, директорката го покани и той засади в двора на гимназията дръвче. Доближих се до него с мъка, защото бе ограден от толкова много свои почитатели. Направих му знак, а той дойде при мен и поиска да говорим в колата, за да не ни пречат заобикалящите го. Влязохме в автомобила. Той запали цигара, после и двигателя и отпрашихме в първата улица. Времето бе доста напреднало и минаваше 14,00 часа. „А искате ли да хапнем нещо и там да си поговорим?” – изненада ме с предложението си професорът. Приех, естествено.
От разговора ни по време на обяда добих впечатленията, че срещу мен седеше в пълния смисъл на думата широко скроен човек. Говореше спокойно. Нямаше превзетост в изразите. Дълбоко смислено. Всяка дума беше точно казана на мястото си. И… го усещах как более за родното, българското. Поговорихме си и за книгите му, и за тракийските бежанци, и за съдбата на Македония, и за съпътстващата му деятелност – сладостта на меда и болката от ужилването при яхването на перото.
Сега се сещам и за няколкото срещи на различни места: и в Националния исторически музей, и на други форуми. Ето защо с ръка на сърцето считам: отиде си от моя кръг приятели една личност, която ще остане завинаги в паметта ми със своята светлост, за да не кажа святост. Почивай в мир, професоре!
Надявам се неспокойната ти душа да намери покой!
Сбогом! За мен ти никога няма да си в друг свят!
Тук публикувам само частица от разговора ни. Цялото интервю помествам в четиринадесетата ми книга, която очаквам с нетърпение след някоя-друга седмица.
- Професор Димитров, наистина ли българите са първите европейци? Визирам заглавието на вашата най-нова книга, но нека и да излезем от него.
- Да, така е! Но нека да знаем и какво означава това. Не си мислете, че ние сме първият европейски народ, стъпил на стария континент, а народът, чийто политически елит предложи една формула за развитие на Европа в противовес на средновековните и по-късните порядки на държавната доктрина на универсализма. Тоест проекцията на Божието царство на Земята - Свещената Римска империя. В VII век българският политически елит предложи на европейската политическа сцена проекта на националната държава. Именно този проект успя в Европа. Благодарение на него в деветия век България се превърна в европейска политическа сила с граници от Будапеща до Одрин и от Днепър до Албания, включително. Тогава европейската политическа мисъл започна да разсъждава, че този проект е осъществим и след дълги борби през ХIV-ХV век успя да го наложи в останалата част на нашия континент. Дори проектът за Европейския съюз не е отново проект за създаване на една единна държава с един народ, с един език, с една писменост, с една валута и така нататък, а свободно съдружество, съюз икономически, политически на суверенни държави и нации.
- Българинът ще има ли обективна българска история?
- Историята и сега до голяма степен е обективна. Друг е въпросът, че в нея има много грешки, защото историята се пише от много хора. Днес не съществува терминът „официална история” - тоест онези постановки в историята, одобрени от някой Централен комитет, Политбюро или специална идеологическа комисия. Историците са много и всеки има свой логичен анализ и тълкуване на историята. Тухла по тухла различните поколения историци градят нейния скелет. И един ден най-вероятно ще имаме обективна история, но кога ще е този ден, много ми е трудно да кажа. Може би след стотици години.
- Нейното политизиране не оказва ли вредно влияние?
- Естествено, че оказва, но политизаторите на историята не са историци. Историкът се абстрахира от политическите си пристрастия и прави историята такава, каквато е посочена в документите. Дори и те да не са играчи по свирката на неговата партия или коалиция.

Юлий ЙОРДАНОВ
публикувано от yord на: 03-07-2018   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Тристаен - 70000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 215000 BGN - гр. Монтана
Продава Етаж от къща - 140000 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Офис - 150 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 122000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Продава ЕДНОСТАЕН апартамент град София кв Захарна ф
цена: 82000 лв.
 
  АГЕНЦИЯ „ХЕЛИОС - М” ПРОДАВА: - Едноетажна сграда с пло
цена: 25 000 лв.
 
   АГЕНЦИЯ " ХЕЛИОС - М" ПРОДАВА: - Втори етаж
цена: 73 000 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Богат човек всеки път давал значителна сума на просяк край църковен храм. Един ден човекът изчезнал и дълго време го нямало. След няколко седмици просякът с радост го видял да минава по улицата.
– Къде изчезнахте? – попитал той тревожно.
– Ходихме ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | инфо Пирин | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Сандански | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Лечебна козметика | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер | Бетонови изделия |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0267s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник