монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
17 февруари 2019 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
17.2.364 г.
От престола е свален Йовиан (331-364 г.) – източноримски (византийски) император, родом от Сингидунум (днешен Белград). Йовиан ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 20
Регистрирани:
 
01:reni_vlhristova

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Наградиха победителите в биенале „Тенец”
 
Наградиха победителите в биенале Две изложби с 222 творби на художници, участвали в националното биенале „Тенец”, бяха открити на 1 октомври в Монтана. Бяха връчени наградите на победителите в третото издание на конкурса, посветен на Йордан Радичков.
Награда на името на гениалният писател от Община Монтана спечели Мартина Караиванова от Велико Търново. Наградата на Съюза на българските художници бе присъдена на Роберт Цанев от София. Отличени са и двама автори от Северозапада с едно и също име, но от различни места – живописецът Красимир Кръстев от Видин и скулпторът Красимир Кръстев от с. Бели извор (Община Враца). С приза за приложно изкуство бе удостоен Иван Кънчев, а за графика – Емануела Ковач. И двамата са представители на столичната гилдия на художниците. Наградата за млад автор, осигурена от сдружение „Приятели на Радичков” отпътува за Пловдив, при Явор Костадинов.
Съгласно регламента на биенале „Тенец” творбите на тези изключителни автори остават собственост на Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана. Фондът й със съвременно изкуство ще бъде попълнен с даренията и на други участници в биеналето.
Двете изложби очакват ценителите на визуалните изкуства до 1 ноември. В експозиционна зала „Кутловица” на бул. „Трети март” 64 са показани творбите от разделите „Графика”, „Скулптура” и „Приложни изкуства”. В художествената галерия на ул. „Цар Борис III” № 19 е колекцията от живописни творби. Сред тях са произведения на известни автори като Вълчан Петров, Румен Статков, Лаура Димитрова, Недко Солаков, Йоана Кемилева, Николина Канарова, Димитър Рашков, Жанет Левордашка. В разнообразната в стилово и жанрово отношение изложба се представят и 23 художници от Северозапада (Видин, Враца, Монтана, Берковица, Вършец и Лом).
Журито, което оценени творбите, включваше безспорни авторитети: Вежди Рашидов (член кореспондент на БАН и министър на културата в два кабинета), Божидар Бончев (професор в катедра „Керамика“ на Националната художествена академия), живописецът Свилен Блажев, графикът Захари Каменов и Дончо Планински – председател на Дружеството на художниците „Тенец” - Монтана.
На откриването на изложбата присъстваха народният представител Атанас Костадинов, заместник-областният управител Цветко Цветков, председателят на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов и неговият заместник инж. Валери Георгиев, директорът на „Хуманитарни дейности” в Община Монтана Александър Герасимов и десетки ценители на изкуството. Те почувстваха дух на Северозапада и благодарение на изпълненията на духов оркестър „Виво Монтана”, които бяха артистични гости на откриването на изложбите.
Биенале „Тенец“ 2018 бе организирано от Община Монтана; Съюза на българските художници /СБХ/; Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана; Представителството на СБХ – Монтана, и Дружеството на художниците „Тенец”- Монтана. Престижното събитие е включено от Министерството на културата в програмата на Европейската година на културното наследство.

Кратки биографични данни за наградени участници в Национална изложба биенале „Тенец”

Награда на СБХ – Роберт Цанев (1963 г., гр. София) – грамота, плакет, парична премия от 1000 лв.
Роберт Цанев завършва Художествена гимназия в София през 1982 г., а през 1987 г. завършва специалност „Резба” в Националната художествена академия – София, при проф. Антон Дончев. Участва в повече от 60 изложби в България и чужбина. В творческата му биографи са вписани Награда на Столична община, район „Изгрев” за постижения в областта на визуалните изкуства 2012 г.; Premio Internazionale d’Arte „Solstizio d’estate”, Perugia, Italia – трета награда и Награда на СБХ на Националната изложба „Дървопластика” - Велико Търново, през 2010-та; Recontre Europeenne sculpture, Монтобан – Франция, през 2005; Международен конкурс ,,Фуджикасай – Art Spase” – летище Осака, Япония, 1997-ма. Международно триенале на приложните изкуства – ,,Configura I ” – Ерфурт, Германия. Участва в над 15 пленера в България и чужбина. Доцент е в специалност „Резба” в НХА – София.

Награда на името на Йордан Радичков от Община Монтана – Мартина Караиванова (40 г., гр. Велико Търново) – грамота, плакет, парична премия от 1000 лв.
Д-р Караиванова е завършила е Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, където е главен асистент в катедра „Живопис”. Специализирала е в Сите-дез-ар – Париж. Член е на СБХ и на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Има 3 самостоятелни изложби и над 200 участия в национални и международни изложби. Към колекцията си от 22 номинации и награди за живопис, към които прибавя и наградата на името на Йордан Радичков.

Награда в раздел “Живопис” - Красимир Кръстев (1953 г., Видин) - грамота, плакет, парична премия от 800 лв.
Красимир Кръстев, който е роден във Враца, но свързва творческата си съдба с Видин. Той е завършил специалност „Плакат” в НХА. Участвал е в над 200 изложби, конкурси, биеналета и триеналета, както и в 83 представителни изложби в 29 държави. Има 20 самостоятелни изложби. Носител е на 13 национални награди. До днес. Вече са 14. Честито!

Награда в раздел “Графика” - Емануела Ковач (1967 г., София) - грамота, плакет, парична премия от 800 лв.
Емануела Ковач е родена в София. Тя завършва ”Tехникум по текстил”, впоследствие „Графика“ в НХА. От 2004 г. е преподавател в същата специалност. Носител е на международни награди и отличия, сред които “Международно графично трианале” (2009) в Беларус, “Национална награда за графика” (2010) на Алианц в България и др. Участва в множество кураторски проекти, общи изложби и графични форуми. Самостоятените й проекти и изложби са десетки. Сред тях “Състояния” в Страсбург, “Национални есенни изложби” в Пловдив (2012), “Една любовна изложба” - София (2013), “Black & White” - Ниш (2016) и др.

Награда в раздел “Скулптура” –– Красимир Кръстев (1961 г., с. Бели извор) - грамота, плакет, парична премия от 800 лв.
Ако се вярва на написаното в сайта на Красимир Кръстев „От тук от там – учил се сам. Няма висше, защото му е свисше!”. Роден е във Враца и е завършил Техникума по художествена обработка на камъка в Кунино, както и курс по реставрация и художествена обработка на камъка във Франция – Хавър, Гренобъл и Шамбери. Участвал е във всички регионални изложби във Враца. Има над 50, а през 1999-та открива на собствена Художествена галерия „К“ в града под Вола. Негови творби са собственост на частни колекции в Русия, Франция, САЩ, ЮАР, Индия, Австралия, Словения, Австрия и други.

Награда в раздел “Приложни изкуства” - Иван Кънчев (1973 г., София) - грамота, плакет, парична премия от 800 лв.
Наградата печели Иван Кънчев - „Доктор” по изкуствознание и изобразителни изкуства, катедра „Скулптура”, НХА. Това е поредният му приз. Той е носител е на 5 международни и 12 национални награди и отличия, включен е в множество каталози, автор е на 5 книги. Бил е хоноруван преподавател по скулптура към катедра „Керамика”, НХА, която завършва през 2000-та. Бакалавър по психология. Трудно е да се изброят всички му самостоятелни изложби, но той смята за най-представителни 4-те в галерия „АРТ 36” и галерия „Иридаарт”, Френски културен институт в столицата, Художествена галерия “ Владимир Димитров-Майстора”, Кюстендил; галерия на Дружеството на пловдивските художници, в родния си град Русе; галерия „Жорж Папазов”, гр. Ямбол, в Австрия. Участвал е в общи изложби в Испания; Япония; Полша; Руанда; Дания; Белгия; Швейцария; Китай; Германия; Португалия; Хърватия; Швейцария.

Награда за млад автор /до 30 години/ от сдружение „Приятели на Радичков” –Явор Костадинов (25 г., гр. Пловдив) - грамота, плакет, парична премия от 500 лв.
Явор Костадинов е от Пловдив. Завършил е специалност ”Живопис”, Национална художествена академия, София. По програмата Еразъм + е учил един семестър в Accademia di Belle Arti di Brera, Милано, Италия. Занимава се основно с живопис. Участвал е в пленери и изложби във Виена, Леняно и Милано, Патра – Гърция, София, Пловдив, Видин, Кюстендил.
публикувано от Монтана-днес на: 02-10-2018   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Тристаен - 85000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 215000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 18000 BGN - с. Крапчене
Продава Тристаен - 95000 BGN - гр. Монтана
Продава Пром. помещение - 63000 BGN - гр. Бойчиновци
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Извършваме пролетно (основно) почистване по домовете в
цена: 123 лв.
 
  Търся работа в област Монтана за категория Б Живея в г
 
  Давам гараж под наем до Математическата гимназия от 01
цена: 100 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Седи вещицата и чете рецепта за черна магия: “Нокът от еди какво си, клюн от еди какво си, косъм от еди какво си ...” .
Чела, чела, па отишла и купила кренвирши.
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | инфо Пирин | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Сандански | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | Лечебна козметика | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер | Бетонови изделия |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0212s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник