монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
21 август 2019 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
21.8.1968 г.
Сили на Съветския съюз и четири други страни на Варшавския договор, сред които и България, нахлуват в Чехословакия малко след ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 10
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Пpoeкт „Инвестиция в бъдещето” продължава дейността си
 
Пpoeкт „Инвестиция в бъдещето” Община Монтана продължава работата си по Проект „ИНВЕСТИЦИЯ В БЪДЕЩЕТО” и през новата 2019 година. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие”.
От две години по проекта са разработени и се предоставят интегрирани услуги за ранно детско развитие - социални, здравни и образователни. Целта е подобряване качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности на деца от уязвими групи на възраст до 7 години и техните семейства.
В създадения по проекта Център за ранно детско включване, разположен в сградата на ЦДГ № 6 ”Слънце” - гр. Монтана, ул. ”Хан Аспарух“ № 35, както и мобилно, се предоставят следните интегрирани социални услуги за деца и семейства в риск:
Семейно консултиране и подкрепа
Целта на услугата е обучение за формиране и развитие на родителски умения, подкрепа и консултиране на семействата. От приоритетно значение е мобилният аспект на услугата. Районите от община Монтана, в които се извършват дейностите, са селата Благово, Горно Белотинци, Винище, Войници, Горна Вереница, Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долна Вереница, Долна Рикса, Долно Белотинци, Клисурица, Крапчене, Липен, Николово, Славотин, Смоляновци, Стубел, Студено буче, Сумер, Трифоново и гр. Монтана /с изключение на кв. Огоста и кв. Кошарник/.
Екипът, състоящ се от социални работници, медиатори, психолог, педиатър, гинеколог, медицинска сестра и юрист посещава домовете и извършва консултиране на родителите за полагане на необходимите грижи за отглеждането на техните деца. За двете години от функционирането си услугата е подкрепила 263 деца и техните семейства.
Здравна детска консултация
Услугата се предоставя в специално оборудван за целта здравен кабинет в Център за ранно детско включване, както и мобилно – чрез посещения в домовете.
Екипът, състоящ се от педиатър, медицинска сестра и медиатор, извършва редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на децата. За двете години функциониране на услугата е оказана подкрепа на 265 деца и семейства. Целта на дейността е превенция на детската заболеваемост: консултации при смущения на храненето, при проблеми със съня, насърчаване на кърменето, обучение по здравословно хранене; обучение в умения за масажи, упражнения, практики за подобряване на здравето.
Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания
Специален педагог провежда индивидуални и групови занимания с децата за успешната им интеграция в първи клас в масовото училище, както и работа с родителите им. Заниманията се извършват в специално оборудвано помещение в Център за ранно детско включване, в дома на детето или в детската градина на детето. До този момент специалният педагог е оказал индивидуална педагогическа подкрепа на 62 деца и семейства.
Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище
В рамките на услугата 60 деца, на които им предстои постъпване в първи клас, получиха едномесечно обучение в лятно училище, организирано в ЦДГ № 6 - гр. Монтана. Лятно училище се проведе и през двете години на функциониране на проекта. На децата се предоставиха безплатни обучителни пособия, закуска и транспорт.
По време на лятното училище с децата ежедневно работиха предучилищен педагог и медиатор. Заниманията бяха съчетани с познавателни игри, упражнения за развитие на уменията за писане и рисуване, формиране и разширяване на знанията за заобикалящия ги свят. Децата участваха в образователни и творчески дейности, стимулиращи тяхната мисъл и въображение.
Предстои през месеците юли и август на настоящата година отново да се сформират летни групи за допълнителна педагогическа подготовка, в които да бъдат подкрепени 30 деца.
В Центъра за ранна интервенция, разположен в сградата на бившия пилотен Дом за медико-социални грижи за деца в Монтана, ул. „22 септември” № 46 или чрез мобилна работа, се предоставя услугата Ранна интервенция на уврежданията.
Екип от специалисти - социален работник, логопед, рехабилитатор, педиатър, психолог, медиатор - извършва пряка работа с децата с увреждания и техните семейства, включително медицинска рехабилитация и дейности по информиране, консултиране, мобилна работа с детето в неговия дом. Специалистите извършват подкрепа на семейството за ранна диагностика и последващо своевременно лечение на увреждането, както и обучение на семейството за обгрижване на детето. За целия период на функциониране на проекта до този момент са подкрепени 66 деца и техните семейства. Целта на дейностите е предотвратяване изоставянето на деца с увреждания и изграждане на специални умения у родителите за отглеждане на децата им.
За двете години на функциониране на Проект „Инвестиция в бъдещето” в създадените и предоставяни по него интегрирани социални услуги са обхванати 440 деца и техните семейства. Оказана е подкрепа на децата, съобразно нуждите им, повишени са знанията и уменията на родителите за изпълнение на техните родителски задължения и за създаването на подходяща среда за децата им. Специалистите, работещи в услугите са удовлетворени от постигнатите резултати и са убедени, че нито едно дете не може да се провали, когато е обградено от подкрепа, доверие и обич!
 
публикувано от АРУС на: 31-01-2019   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Офис - 7000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 18000 BGN - с. Николово
Продава Тристаен - 60000 BGN - гр. Монтана
Продава Етаж от къща - 85000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 75000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Фирма за надомна работа търси мъже или жени за Сътрудни
цена: 200 лв.
 
  Търся отговорна жена за поддържане на домакинството на
цена: 4 лв.
 
  ремонт на всички видове покриви пренареждане на керемид
цена: 13 лв.
 
 
 

Анекдот

 
В автобуса млада красавица е притиснала към гърди котарака си и нежно го гали. Седналият срещу нея мъж се опитва да я заговори: - Ех, всичко бих дал да съм на мястото на вашия котарак! Къде го водите? - На кастрация...

 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0231s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник