монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
29 май 2020 г.

обратна връзка
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
29.5.1453 г.
Турската армия от 12 000 еничари завладява Константинопол след дълга обсада. В решителната битка загива последният византийски ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 16
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Четиресета краеведска конференция в Монтана
 
Четиресета краеведска конференция в Дружеството на краеведите в Монтана проведе на 30.10.2019 г. своите Четиресети краеведски четения, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители; на 1375-годишнината от рождението на кан Аспарух, основателя на нашата държава на днешната и́ територия; на 150-годишнината от създаването на БАН и на 90-годишнината от рождението на най-големия белетрист и драматург на Северозападна България – Йордан Радичков.
Гости на четенията бяха Александър Герасимов, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Монтана; Ангелина Емилова, началник на „Държавен архив“, Монтана; Деница Шивачева, експерт по връзки с обществеността на читалище „Разум 1883“, Петя Костова, Главен експерт архивист от АПИО, Монтана; Главен библиотекар Юлия Андреева, завеждащ краеведски отдел „Анастас Стоянов“ в Регионална библиотека „Гео Милев“; журналистите Георги Петров от в. „Слово плюс“ и Венета Николова от радиоцентър „Канал М“.
Приветствие към аудиторията поднесе Александър Герасимов, който подчерта безусловната необходимост от съхраняването на паметта за различни събития не само от миналото, но и от настоящето.
По стечение на обстоятелствата за втори пореден път научен ръководител на конференцията бе д-р Ваня Иванова, директор на Регионален исторически музей, Монтана, която компетентно допълваше или коментираше прочетените доклади.
В своето изследване о.з. инж. п-к Петър Алексиев очерта не само разположението и броя на крепостите и манастирите в землището на с. Люта (дн. с. Владимирово), но и показа многовековните им функции в условията на различни държавни режими.
Младият краевед Димитър Петров проследи съдбата на Чипровския манастир „Свети Иван Рилски“ като огнище за просвета и култура и убежище на народните закрилници по време на османското владичество.
Много интересни подробности за живота и родословието на каракачаните в с. Бързия разкри Цветана Сотирова.
Иван Георгиев представи израстването на Цеко Петков (Воеводата) от хайдутин до революционер и държавник.
В Ломския край още през 1978 г. се появяват и устройват първите пощенски и телеграфни служби, с което запозна присъстващите Мариан Замфиров.
Любопитни факти за статута на кнеза и старейшините показа Иван Симеонов, който тръгна от изследването на стария печат на с. Кошарник (дн. квартал на Монтана) след Освобождението.
Неизвестни факти за бунта на жените в Чипровци по време на Първата световна война разкри Славко Григоров.
По здравословни причини Йордан Георгиев не успя да представи актуалния си доклад за 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор и Северозападна България, но обеща скоро да го отпечата в поредни броеве на в. „Славянско слово“.
С много подробности за развитието на учебното дело в с. Княжева махала през 20. и 30. години на ХХ в. бе изпъстрено изследването на Катя Павлова.
Мариус Георгиев успешно продължи темата си за Втората световна война този път с участието на Девета дивизионна картечна дружина в Нишката операция.
Краеведът Димитър Церовски сполучливо разкри трагичната гибел на четири жертви от с. Живовци през 1944 г.
На един даровит музикант – Георги Петров Рангелов от с. Славотин -
бе посветено изследването на Стефан П. Стефанов.
Финалът на четенията бе ознаменуван с два доклада – на Ангелина Емилова, която показа съхраняваните в Държавния архив документи за Йордан Радичков, а най-младата краеведка Петранка Стефанова показа чрез презентация кратка история на паметника на писателя в Монтана, разработена съвместно с нейната учителка Елка Димитрова.
Въпреки трудните времена, в които живеем, ние, краеведите, сме се потрудили да открием и покажем необходими и полезни истини, макар че някои от тях са затлачени или покрити с пепелта на забравата. „В живота няма скокове и случайности – всичко си има своята причина. Всяка наша мисъл, всяко наше чувство и постъпка изхождат из миналото и влияят върху бъдещето.“ – казва известната писателка Елена Блаватска и по този начин дефинира смисъла на нашата некомерсионална дейност, осмивана от някои груби прагматици. Аудиторията в залата и четящата аудитория не само разбира чудесно тези неща, но и ни дава кураж и ни помага всячески да продължим нашата нелека, но полезна и интересна дейност. Кураж ни дава през всичките си мандати и кметът на община Монтана, Златко Живков, патрон и на настоящите краеведски четения.

Стефан П. СТЕФАНОВ, председател на Дружество на краеведите в гр. Монтана
 
публикувано от kraeved на: 03-11-2019   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Двустаен - 67000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 55000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 60000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 120000 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Тристаен - 400 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Производство и монтаж на АL и PVC дограма врати комарни
 
   Изработка и монтаж на НЕМСКА PVC дограма - KÖ MM
 
   Изработка и монтаж на : • Вътрешни хоризонтални алу
 
 
 

Анекдот

 
Нова религиозна секта в България "Свидетелите на НОИ". Вървят и питат:
- Вярвате ли, че ще доживеете до пенсия?!
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:17 | време: 0.0281s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник