монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
13 май 2021 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
д-р Цветан Първановинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
13.5.1930 г.
Жан Мермоз осъществява първата директна въздушна пощенска връзка от Африка за Южна Америка.
 

Кой е тук

 
Анонимни: 13
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Своеобразна културна енциклопедия на Северозапада
 
Своеобразна културна енциклопедия на ИВАН Д. ХРИСТОВ - литературен критик
Книгата „Северозападни опуси за талантливостта“ на Юлий Йорданов е пъстър калейдоскоп – своеобразна културна енциклопедия на Северозападна България. Една внушителна по обем книга, с над 500 страници съдържание. Авторът е активен участник на попрището на литературната критика и журналистика. Той умее да разказва увлекателно за родния си край и неговите видни личности в областта на литературата, изкуството и културата. Това е и регион богат на литературни таланти. В критическата си дейност авторът се стреми да бъде безпристрастен и обективен в оценките си за талантливите творци от Монтанския край.
Сборникът на Юлий Йорданов с литературнокритически, публицистични и журналистически текстове „Северозападни опуси за талантливостта“ е продължение на книгата му „Опуси за талантливостта“ от 2004 година. В новата книга авторът е включил 201 текста, обединени тематично в една смислова и композиционна рамка в четири части: „Литература“, „Театър“, „Музика“ и „Художество“. Всеки един от опусите за творци, творби и културни събития е свързан със заглавния мотив за талантливостта и дарованието като душевно богатство.
Книгата е разнообразна по жанр – интервюта, очерци, събития и личности, рецензии, отзиви, репортажи и интерпретации. Една галерия от талантливи личности от различни културни области – писатели, актьори, музиканти, художници и други. Повече от тях са свързани със Северозападна България – родени, работили или живели там и оставили трайна следа в развитието на района. Авторът ги е познавал лично и е общувал с тях. Това личи от интервютата и очерковите скици, написани професионално за представители на литературата и различните изкуства. „Северозападните опуси на талантливостта“ ни обсебват с жанровото и сюжетното разнообразие, многоцветност и емоционалност на изказа. В книгата присъства литературна и изкуствоведска критика.
Първата част „Литература“ включва интервюта по актуални литературни теми и открехва вратата към творческия свят на поетите Боян Ангелов, Матей Шопкин, Петър Динчев, Димитър Милов, Недялко Чалъков, писателите проф. Златимир Коларов и Мартен Калеев, литературния критик Стефан Коларов и други.
Тук са и статиите за талантливи литературни творци. Сред тях се открояват и предизвикват интерес изследвания за възрожденския писател поп Пунчо Куздин, Змей Горянин, Яна Язова, Анастас Стоянов, написани аналитично, откровено и емоционално. Разкрити са и малко известни факти от тяхната житейска и творческа биография.
Юлий Йорданов е съдбовно свързан с родния край. Освен с писатели, активно контактува и с много хора на изкуството. Умее да вниква в детайлите на всяка индивидуаност в очерците, творческите портрети, театралните постановки, картинни изложби, и изяви на художествени състави. Влиза в ролята на изкуствовед, театровед и музиколог, които разкрива разнообразния културен живот в региона. Текстовете са искрени и добронамерени. В тях проличава авторовата съпричастност към родния край. Илюстрирани са с богат снимков материал.
Авторът има силно чувство за отговорност пред делото на видните си съграждани. Това чувство той иска да предаде на сегашните и бъдещите поколения, да не забравят сторените от тях дела и значимото, което не е подвластно на времето и остава в паметта ни. Със своите опуси им отрежда подобаващо място в съкровищницата на талантливостта. С право Юлий Йорданов е наречен „Трубадур на Българския Северозапад“.

Из доклада „Литературно-критичните книги – 2019”,
изнесен на литературната дискусия
в Съюза на българските писатели
 
публикувано от elical на: 20-05-2020   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Къща - 100000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 4000 BGN - с. Белотинци
Дава под наем Тристаен - 350 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 90000 BGN - гр. Монтана
Продава Мезонет - 90000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Tоварни превози транспортни услуги Цени в София 25 - 35лв
цена: 0.45 лв.
 
  Продавам овен Цена по договаряне
 
  Кафе - аперитив" Дежа вю" търси да назначи момич
 
 
 

Анекдот

 
Закони за работата:
1. Закон на Слаус: Ако вършиш някаква работа прекалено добре, няма да можеш да се отървеш от нея.
2. Закон на Франко за работното място: Ако харесваш онова, което правиш, вероятно го правиш погрешно.
3. Бюрократичен принцип на ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.022s  | политика за използване на бисквитки | rss източник