монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
16 януари 2021 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
16.1.1963 г.
СССР обявява, че притежава водородна бомба
 

Кой е тук

 
Анонимни: 11
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

регионални новини

 
 
Пpoeкт „Инвестиция в бъдещето” на община Монтана – успех и перспектива
 
Пpoeкт „Инвестиция в бъдещето” С една година се удължава срока на действие на услугите за ранно детско развитие, създадени по Пpoeкт „Инвестиция в бъдещето” на Община Монтана. Проектът ще функционира до 31 декември 2021г. и разработените пет интегрирани услуги, със социален, здравен и образователен характер, ще продължат да оказват подкрепа на деца и родители от община Монтана. Промяната ще осигури непрекъсваемост на услугите по проекта, предвид уязвимостта на целевите групи, включени в тях и продължаващата епидемична, икономическа и социална криза.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие”. В рамките на процедурата 65 общини реализират проекти, предоставящи подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.
Популярността на услугите за ранно детско развитие сред рисковите общности в община Монтана расте постоянно. Факт е, че социално-икономически последици от пандемията сред уязвимите общности могат да бъдат преодолени чрез инвестиции в услуги за ранно детско развитие, които водят до постепенно подобряване на качеството на живот и задоволяване на комплексните потребности на децата от рисковите групи на възраст до 7 години и техните семейства. Добрата практика, която се показа дотук в община Монтана, разкри модел на предлагане на интегрирани услуги от квалифициран екип специалисти, работещи с желание и професиовализъм в рискови общности - семейства от уязвими етнически групи, безработни, с ниско образование, със здравословни проблеми, самотни или многодетни родители. Добрият подбор на професионалисти е изключително важен и ключов за успеха на дейностите.
За четирите години от изпълнението на проекта досега се постигнаха значими резултати, подкрепени от неоспорими факти.
Повече от 550 семейства от целевите групи са обхванати в петте интегрирани услуги за времето на действие на проекта от месец септември 2016г. до месец декември 2020г. Родителите получават безплатно подкрепа за изграждане на умения за отглеждане на техните деца, както и за полагане на специални грижи за децата с увреждания. Специалистите, работещи по проекта оказват помощ на потребителите за подобряване на достъпа до здравна грижа и формиране на родителски умения, за повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване настаняването на деца в специализирани институции.
Чрез включването си в услугата Семейно консултиране и подкрепа повече от 500 родители дългосрочно са получили индивидуална грижа под формата на психологически, юридически, здравни съвети, включени са в групова работа за развитие на родителски умения, участвали са в консултации и обучения за семейно развитие.
С много широк обхват е услугата Здравна детска консултация, която е подкрепила 323 деца и техните родители. В нея педиатър и медицинска сестра, с помощта на медиатор, следят детското развитие, провеждат беседи и обучения за превенция на заболяванията.
Специален педагог предоставя услугата Индивидуална педагогическа подкрепа на деца на възраст 6 – 7 години, които имат различна степен на увреждане. Проведени са индивидуални и групови занимания със 76 деца за успешната им реализация в първи клас на масовото училище, както и работа с родителите.
Специалисти от услугата Ранна интервенция на уврежданията са провели рехабилитация и консултации с 93 деца от 0 до 7 години, както и обучения на семействата за обгрижване на децата им и своевременно лечение на уреждането. Целта на дейностите е предотвратяване изоставянето на деца с увреждания и изграждане на специални умения у родителите за отглеждане на децата им.
Услугата Допълнителна подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище дотук е обхванала 90 деца. Дейностите се провеждат през летните месеци – юли и август, когато децата не са заети с учебни занятия. Целта е децата, за които предстои да постъпят в първи клас да опознаят училищната среда, да се повиши училищната им готовност, да се подобрят уменията им за комуникация. През 2021г. ще се оформят още две летни групи, всяка с капацитет от 15 деца.
След повече от четири години функциониране на услугите за ранно детско развитие положителният ефект от дейността им се засилва сред рисковите общностти в община Монтана. Това се дължи до голяма степен на упоритата работа с родителите, които се подготвят да съдействат на децата си, както в момента, така и през целия дълъг път на тяхното възпитание и образование. След видимия напредък на децата им, самите родители започнаха да си представят много по-различно бъдеще за тях. Екипът от специалисти, работещи в Центъра за ранно детско включване и Центъра за ранна интервенция на уврежданията се чувства все по-удовлетворен от постигнатото.
 
публикувано от АРусинова на: 23-12-2020   
 
Само регистрирани потребители могат да въведат коментар!
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Продава Къща - 80000 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 140000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 120000 BGN - гр. Монтана
Дава под наем Едностаен - 150 BGN - гр. Монтана
Продава Къща - 100000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
   НОВА ОБЯВА АГЕНЦИЯ ЛУИС КОНСУЛТ' ' ПРОДАВА
цена: 80000 лв.
 
   НОВА ОБЯВА АГЕНЦИЯ ЛУИС КОНСУЛТ' ' ПРОДАВА
цена: 80000 лв.
 
  Агенция Никол продава двуетажна масивна вила в бизост
 
 
 

Анекдот

 
Закони за работата:
1. Закон на Слаус: Ако вършиш някаква работа прекалено добре, няма да можеш да се отървеш от нея.
2. Закон на Франко за работното място: Ако харесваш онова, което правиш, вероятно го правиш погрешно.
3. Бюрократичен принцип на ...
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:17 | време: 0.0211s  | политика за използване на бисквитки | rss източник