монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
27 януари 2022 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
27.1.1872 г.
Със заповед на великия везир заточените български владици Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски (на ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 13
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

блогRadioAktiven

Козлодуй
e-mail
постове: 11, разгледан: 20649, последно: 2007-09-26 19:15:50    


конструираха ли вече пишещата машина?

прочетено: 5497, записано на 2007-09-26 19:15:50   
Бъди мобилен и живей свободно.....2
Защо отказвам да ползвам ICQ

1. Не е приемливо един популярен комуникационен протокол, използван от гражданите за да общуват помежду си, да бъде държан в ръцете на едно-единствено частно лице. За разлика от всички останали протоколи, на които днес се основава световната мрежа (SMTP, FTP, HTTP, и т.н.), протоколът на ICQ не е, и никога не е бил публикуван официално. Това значи нещо много просто – AOL Time Warner (доставчиците на услугата ICQ) не желаят да знаете структурата на информацията, която обменяте. Съобщенията, които изпращате, не ви принадлежат. Познанието Ви няма право да се разпростира върху тях. Не ви е разрешено да ги схващате.
2. Проблемът, породен от враждебното отношение на AOL Time Warner към потребителите, не може да бъде разрешен с доброволните усилия на обществото. През годините редица инженери са се опитвали да отгатнат структурата на протокола и да публикуват резултатите си. Положените усилия са довели до добиването и натрупването на знание, даващо възможност да бъдат разработени програми, които осъществяват връзка със сървъръте на ICQ. Обикновено това са програми, които всички ние можем да изпъляваме, изучаване, разпростаняване и променяме според нуждите си. Забележете, че алтернативните свободни клиенти на ICQ съществуват не заради добрата воля на доставчика (AOL Time Warner), а въпреки нея. За да попречи на функционирането на независимите реализации, доставчикът постоянно променя протокола тихомълком, оставяйки потребителите без услуга и принуждавайки доброволците постоянно да променят и нагаждат своите реализации в опит да догонят промените. Този сизифовски труд е предварително обречен на неуспех. Очевидно това не е пътят, по който може да бъде решен този проблем.
3. Като съзнателно пречат на свободните независими реализации да взаимодействат с услугата, AOL Time Warner показват, че не желаят просто да използвате тяхната услуга, а нещо много повече – те искат да изпълнявате тяхната тайнствена програма на вашия собствен компютър. На мен обаче не ми харесва идеята компютърът ми да изпълнява програма, чийто автор настоява да не знам какво прави. Това просто не е редно, и аз отказвам да го допусна. Горещо ви препоръчвам да не го допускате и вие.
4. Не можете да говорите на четири очи. Ако водите частен разговор с друг човек през ICQ, и си мислите, че никой не ви гледа – грешите. Съобщенията ви отиват до сървърите на AOL Time Warner в явен (за AOL) вид. Дали се записват, анализират и какво изобщо се случва с тях, не ви е дадено да знаете. Помислете така: дори и да не казвате нищо важно, дори и в момента да не ви подслушват, това е една добре изградена и широко разпространена система за подслушване.
5. Дори и проблемите с протокола и криптирането да бъдат разрешени, ICQ е централизирана услуга, а не публична мрежа. Абонатите на ICQ могат да се свързват само с други абонати на ICQ. На пръв поглед може да звучи нормално и логично, но нека си представим за момент как би изглеждала електронната поща ако следваше този модел. Да речем, потребителите на един пощенски сървър щяха да могат да изпращат писма само на другите потребители на същия пощенски сървър. Или потребителите на един доставчик на Интернет да могат да отварят и четат само страниците, които са разположени на сървърите на същия доставчик. Това няма да е Интернет, а частна мрежа тип CompuServe или Prodigy, които съществуваха за кратко през 90-те. Тогава, ако искате да общувате с хората по света, няма да можете просто да използвате пощенската си кутия, а ще трябва да сте абонат на много пощенски сървъри едновременно и да имате кутии и адреси във всеки един от тях – защото никога няма да знаете дали утре няма да ви се наложи да пишете на човек, който е абонат на друг сървър, или дали абонат на друг сървър няма да поиска да Ви пише. Ситуацията със съвременните „развити“ услуги за обмен на мигновени съобщения е точно такава – нима повечето потребители нямат едновременно акаунти в ICQ?, Yahoo! или MSN?!

Не бива да отлагам повече

Всеки ден, в който „влизам“ и участвам в услугата ICQ (и другите като нея), аз правя тази услуга малко по-привлекателна за моите познати. Всички искаме да се свържем един с друг. С участието си аз добавям някаква стойност, прибавям още една причина познатите ми да ползват ICQ – тъй като те знаят, че могат да ме намерят там. Аз участвам заради тях, а те участват (и) заради мен. Този порочен кръг трябва да бъде прекъснат по някакъв начин.

Поради изброените причини от днес спирам да използвам ICQ. Ако някой иска да говори с мен синхронно, може да използва Jabber. Моят Jabber ID е kaloian@jabber.minus273.org. Също така редовно кисна във виртуалната кръчма „Морски вълк“ (морскивълк@conference.jabber.minus273.org) и е сравнително лесно да бъда открит там.

Ако нямате акаунт в Jabber, можете да си направите такъв в някой от известните публични сървъри или (защо не?) да си вдигнете собствен сървър – има свободен софтуер за тази цел. Аз лично използвам услугите на jabber.minus273.org, който има добра видимост от България, но това си е лично мое предпочитание.


Авторски права © 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 Калоян Доганов

Дословното копиране и разпространение на цялата страница са позволени за всеки тип носител без нужда от заплащането на такси, стига тази бележка да бъде запазена.

http://doganov.org/blog/freedom/software/refuse_to_use_icq
   

други записи

 
2007-09-26 19:15:50:
Бъди мобилен и живей свободно.....2

2007-08-07 14:33:29:
Бъди мобилен и живей свободно.....

2007-01-12 17:48:52:
Зимна приказка

2006-12-16 18:43:21:
.......техниката напредва :-) аз също.........

2006-12-03 21:14:52:
Коледа

2006-12-02 22:29:38:
....... и един съвет от професионалист.......

2006-12-02 21:37:59:
.....като те напъне поетичното значи нещо не е наред.......

2006-11-30 18:44:49:
една снимка от мойта младост

2006-11-30 12:55:38:
една идея на Вова

2006-11-29 17:09:01:
на тва съоръжение пиша

2006-11-28 10:00:59:
конструираха ли вече пишещата машина?
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   SQL заявки:20 | време: 0.0135s  | политика за използване на бисквитки | rss източник