монтана новините обяви форуми фирмен каталог справочник поздравления блог предстоящо промоции тъга игри мис фотогалерияинтервал
09 юли 2020 г.

обратна връзка
Фризьорски салон Жени стил
регистрация | нова парола  име:  парола:  запомни:   
интервал
Агенция за недвижими имоти Луис Консултинтервал
Начало
Новините днес
Предстоящо
Фирмен каталог
Промоции
Малки обяви
Имоти Монтана
Публикуване на новина
Тъга
Блог
Поздравления
Готварска книга
Занимателно четиво
Фотогалерия
Анкети
Мис i-net Монтана
Мистър i-net Монтана
Флаш игри
Анекдоти
Google карта
WEB Камери
Интернет радио
WEB Links каталог
Условия за ползване
Платени услуги
Обратна връзка
 
Live Internet Radio
Matelas
Online games
 

На днешният ден

 
9.7.1755 г.
По време на Седемгодишната война френските сили, подкрепени от индианците, побеждават английската армия под командването на ...
 

Кой е тук

 
Анонимни: 18
Регистрирани: няма

Вот за нас в BGtop
 
интервал
 

интересно и любопитно

Интересно и любопитно:


На мястото на Тихия океан ще се появи нов суперконтинент

Процесите, предизвикващи дрейф на континентите, могат да се прекратяват и да започват отново след определен период. Това твърдят американските геофизици Пол Силвър (Paul Silver) от института “Карнеги” във Вашингтон (Carnegie Institution of Washington) и Марк Бен (Mark Behn) от океанографската организация “Уудс Хол” (Woods Hole Oceanographic Institution). Ако това твърдение се окаже вярно, то повърхността на Земята ще премине през редица глобални изменения. Пълните резултати от изследването на Силвър и Бен са публикувани в последния брой на списание Science, съобщават от института “Карнеги”.
Според учените процесът на движение на литосферните плочи, предизвикал разпадането на древния континент Пангея, веднъж вече е спирал за определен период и това може да се случи отново. Те предполагат, че съществува цикъл, при който движението на земната кора ту става по-активно, ту спира. В периода на покой на земната кора се натрупва енергия, която се отдава по време на активността. Последствията от такова спиране неизбежно ще доведат до глобални катастрофи – рязко увеличаване на вулканичната активност, а също и честотата и силата на земетресенията.
Изучаването на преместването на плочите показва, че през период от 500-600 млн. години отделните континенти се събират в един суперконтинент. Установено е, че преди около 530-750 млн. години около Южния полюс дълго време е съществувал суперконтинента Гондвана, състоящ се от съвременните Африка, Южна Америка, Антарктида, Австралия и субконтинента Индия. След рязко придвижване на север Гондвана се е съединил със северноамериканско-скандинавски материк в гигантския суперконтинент Пангея.
По време на юрския период, преди около 180 млн. години, Пангея отново се разделя на Гондвана и Лавразия. 30 млн. години по-късно Гондвана се разпада на изброените вече континенти. Лавразия се разпада на Северна Америка, Европа и Азия.
В бъдеще тези континенти ще се съберат отново в суперконтинент наречен Последната Пангея (или Пангея Ултима). 90 процента от Пангея Ултима ще се състои от пустини. В северозападната и югоизточната му част ще има огромни планински масиви. Признаци за зараждането на бъдещия суперконтинент се наблюдават още сега – по краищата на Тихия океан, където се намира съвременния “пояс на вулканите”. Постепенно Тихия океан намаля площта си, а Атлантическия се разширява. Процесът ще завърши след около 350 млн. години, когато на мястото на най-големия океан ще се появи огромна суша – Последната Пангея или нейното ядро.
Теорията на Силвър и Бен е, че те си представят динамиката на земната кора по различен начин – не като непрекъснат, а като цикличен процес, свързан с нагряването и охлаждането на мантията на Земята.
Като илюстрация на своята теория Пол Силвър дава за пример тенджера със кипяща супа – ако се махне капака кипенето намалява, ако се постави процеса бързо се ускорява. Ролята на капак изпълняват суперконтинентите. Когато суперконтинента се разпадне “капака” се повдига и вътрешния слой на Земята се охлажда интензивно.
Според учените тяхната теория може да обясни, защо нашата планета изстива доста по-бавно от предсказаното от всички математични модели, създадени до сега.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 19-01-2008

Най-дългата река в света Яндзъ пресъхва

Водата в най-дългата река в света Яндзъ в някои райони е спаднала до най-ниското ниво от последните 142 години, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на в. ”Чайна дейли”.
Нивото на водата е спаднало до 13,98 м при град Ханкоу, един от съставните градове на град Ухан. В Китай има суша, каквато не е имало през последното десетилетие.
Милиони жители страдат от недостиг на питейна вода, а водата в реките и другите водни басейни застрашително намалява. Участъци по средното и горното течение на дългата 6300 км река са засегнати от небивалата суша, а най-малко 40 кораба са заседнали.
Централното правителство е изпратило специален екип да изследва ефекта на сушата върху корабоплаването и е предупредило плавателните съдове да избягват плитчини.
В. ”Чайна дейли” цитира държавен служител, който е казал, че тази година сухият сезон е настъпил един месец по-рано от обикновеното и нивата на водата са спаднали по-бързо от очакваното. БТА

Изпратено от MayaBancheva
записано на 18-01-2008

Гъделът е изтезание, не удоволствие

Американски учени сериозно се заеха с изучаване на природата на гъдела и установиха, че хора, които биват гъделичкани, изпитват не удоволствие, а страдание. До този извод е стигнала психоложката Кристина Харис, която е направила снимки на хора в момента на гъделичкането. Според нея, лицата им са изкривени в страдалчески гримаси.
Римляните, впрочем, са използвали гъделичкането като изтезание. В Средновековието пък се е практикувал следния метод: голите стъпала на жертвата се завързвали и всеки, който минел оттам, можел да ги погъделичка. Още по-префинено изтезание било стъпалата да се посипват със сол и да се пускат овце да ги ближат.
Единственото, което и до сега остава неясно за учените е защо този рефлекс не е изчезнал в хода на еволюцията. Учените са установили, че дори шимпанзетата и плъховете се боят от гъдел, но защо трябва да е така, не е известно. Чарлз Дарвин навремето си е предположил, че гъделичкането укрепва социалните връзки. Кристина Харис, която изследва природата на този феномен, е убедена в обратното - гъделът е рефлекс, който трябва да защити особено уязвимите места на тялото ни. За това пише сп. Stern

Точно там, където на тялото са разположени особено чувствителните места, ни е най- гъдел - по стомаха и в областта на талията, където са разположени важни органи, както и под мишниците и на стъпалата.
Гъделът се възприема от мозъка като външен дразнител- а всеки външен дразнител може да бъде враждебен и трябва да се избягва. Затова и интуитивно се дърпаме, когато ни гъделичкат. И затова и ефектът е по- малък, когато човек опитва сам да се гъделичка. Все пак всичко, което произтича от нас самите, не представлява опасност за нас и организмът ни просто го игнорира.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 16-01-2008

Огромен газов облак ще се блъсне в Млечния път

Oгромен водороден облак се е насочил към сблъсък с Млечния път, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американски астрономи.

Облакът на Смит, както е известен той, може да предизвика зрелищни фойерверки, когато се блъсне в галактиката ни след 20 до 40 млн. години.
ой съдържа достатъчно водород, за да създаде милиони звезди като Слънцето, а началото му вече се среща с газ от нашата галактика.
Екипът, работил с телескопа Грийн банк в Западна Вирджиния обяви резултатите от наблюденията си на 211-ото заседание на Американското астрономическо дружество в Остин, щата Тексас.
Облакът на Смит е наречен на астронома, открил го през 1963 г. Досега специалистите не знаеха дали той напуска Млечния път или навлиза в него. Според новите измервания е вярно второто.
Те показват също, че облакът е дълъг 11 000 светлинни години и е широк 2500 светлинни години.
Той се движи със скорост 240 км/сек, като ще удари Млечния път под ъгъл 45 градуса.
Когато се слее с нашата галактика, той ще засегне район, който е отдалечен от Слънчевата система. БТА

Изпратено от MayaBancheva
записано на 13-01-2008

Измериха най-голямата черна дупка във Вселената

Най-голямата от известните черни дупки във Вселената е била измерена от финландския астроном Маури Валтонен от обсерваторията Туорла към университета на град Турку, съобщи Би Би Си.
Тя тежи 18 млрд. пъти повече от Слънцето, тоест надхвърля шест пъти досегашния рекорд за маса. Черните дупки не могат да бъдат видени, но местоположението им може да бъде установено, може да бъде премерена и масата им.
Учените и преди твърдяха, че в квазарите могат да съществуват черни дупки с подобни размери, но досега не бе получено потвърждение за наличието на гиганти от този род.
Освен това изследователят Маури Валтонен за пръв път е успял да провери теорията за гравитацията на Айнщайн в мощно гравитационно поле. Черната дупка не може да се види.
Масата на този изключително малък космически обект е толкова голяма, че гравитационното му поле не пропуска нищо: нито предмети, нито дори светлина. Затова астрономите откриват черните дупки, като анализират траекторията на движение на други небесни тела.
Фар във Вселената Дупката-рекордьор кръжи около друга черна дупка с по-малък размер, което е позволило на специалиста да определи масата й с достатъчно голяма точност. Двойната система се захранва с енергията на квазара OJ287 в съзвездието Рак.

Квазарът е относително компактен по размери ореол от материя, излъчващ гигантско количество енергия. OJ287, невероятно ярък фар във Вселената, е изследван по-подробно от учените, отколкото другите квазари, тъй като се намира относително близо до нас - на 3.5 млрд. светлинни години.
В съвременната наука се предполага, че енергията на квазара се подхранва от газ, всмукван в гигантските черни дупки, чиято маса превишава тази на на Слънцето милиони и милиарди пъти. Макар по размери средният квазар да е по-малък от Слънчевата система, по яркост той може да затъмни цяла галактика.

Квазарът OJ287 на всеки 12 години изпраща в космоса два мощни светлинни сигнала. За пръв път тази пулсация е била регистрирана през 1994-1995 година, а след това първият сигнал от втората двойка през 2005 г.
Наблюденията са позволили на астрономите да създадат компютърен модел на дейността на квазара и точно да прогнозират получаването на следващия сигнал на 13 септември 2007 г.
Свръхмощна гравитация Маури Валтонен е запознал колегите си с резултатите от ”претеглянето” на черната дупка на 211-ото заседание на Американското астрономическо дружество в Остин, щата Тексас. Той е заявил, че феноменът пулсации с 12-годишна периодичност има просто обяснение.
Идеята на Валтонен и неговите колеги е, че по-малката черна дупка, кръжаща около по-голямата, за един орбитален период два пъти влиза в съприкосновение с акреционния диск, тоест газово-праховия диск. В резултат на удара от двете страни на диска в космоса изригват струи горещ газ. Именно те са източник на оптическата пулсация, която може да бъде наблюдавана от Земята.
Разбирането, че тази система има бинарен характер, е позволило на астрономите не само достатъчно точно да измерят масата на голямата черна дупка, но да проверят и общата теория на относителността на Алберт Айнщайн в условията на свръхмощно гравитационно поле, съществуващо в пространството между две черни дупки, което досега не успяваха да направят.
Финландският учен е успял да покаже, че теорията на Айнщайн може да даде вярна представа за поведението на бинарната орбита. Измерването е с 10-процентна грешка. В бъдеще този процент ще бъде намален, твърдят специалистите. БТА

Изпратено от MayaBancheva
записано на 13-01-2008

Ще изчезнат ли шофьорите в бъдеще

На Хийтроу тестват нов вид транспортно средсство, работещо без шофьор. Това ли е обществения транспорт на бъдещето?
Във фантастичните книги и филми общественият транспорт се осъществява главно с компактни флаери, предвидени за един или няколко пътника. Съвсем скоро нещо подобно може да се появи и в реалността.

След откриването на новия, пети, терминал на лондонското летище Хийтроу, на него ще се появи нова транспортна система за обслужване, която ще отвежда пътниците от терминала до самолета и обратно, пише ВВС.
Вместо флаерите от фантастичните филми, в Хийтроу ще се използват малки и компактни четириместни капсули ULTra, които ще се предвижват сами по специални естакади. Новото превозно средство ще може да се извиква от някоя от спирките и след като пътника се настани в него ще може да избере от сензорен екран къде иска да слезе.

Според разработчиците при повикване ULTra ще пристигне след не повече от 12 секунди. При дължина на маршрута 3,8 километра и скорост до 40 километра в час пътуването ще продължава не повече от три-четири минути.
Първоначално на пети терминал ще работят 18 броя ULTra, но ако тяхната експлоатация е успешна, новата система ще бъде внедрена на всички терминали на лондонското летище.
Създателите на системата от компанията Advanced Transport Systems се надяват, че в бъдеще тяхната разработка ще намери приложение в парковете, големите изложбени центрове, а също и като обществен транспорт в по-малките градчета. Така, че в близко бъдеще шофьорите на градски автобуси може да останат без работа.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 11-01-2008

Panasonic създаде най-големия телевизор в света

На започналото вчера в Лас Вегас международно изложение за битови високи технологии Consumer Electronics Show (CES) японската компания Panasonic представи своя най-голям плазмен телевизор в света, съобщава Associeted Press.

Диагоналът на новата плазма Life Screen, която е част от моделното семейство Viera, е 150 инча или 381 см. Плазменият панел на екрана има 8,84 млн. пиксела и е еквивалентен на девет 50-инчови телевизора с ефективна зрителна зона от 3,35 метра. Panasonic, която е част от корпорацията Matsushita Electric Industrial Co., засега не е обявила дори и приблизителна цена за гигантския телевизор, но за сравнение, старият рекордьор от 2006 г., плазмата Panasonic Viera с диагонал на екрана 103 инча, се появи на пазара с цена $ 70 000.

Panasonic представи на CES и още няколко прототипа на телевизори, сред които бяха 42-инчов панел, който потребява само 50% от енергията на своя предшественик, но има същата яркост и качество на картината, и ултратънък 50-инчов телевизор, чиято дебелина на екрана е под 2,54 см. (1 инч, б. ред.).

Президентът на Panasonic AVC Networks и старши изпълнителен директор на Matsushita Electric, Тошихиро Сакамото (Toshihiro Sakamoto) обяви, че компанията смята да осигури на своите HD-плазмени телевизори с Интернет-връзка директен достъп до базата-данни от видеоклипове на портала YouTube на корпорацията Google Inc. Сделката с Google предвижда новите Viera HDTV да имат достъп и до сайта за споделяне на снимки Picasa.

Досега най-големият телевизор в света бе разработката на компанията Sharp с LSD-екран с диагонал 108 инча, представен на миналогодишното издание на Consumer Electronics Show. Неговата ориентировъчна цена също не бе обявена.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 10-01-2008

И маймуните правят платена любов, установиха учените

Любов срещу пари е същността на най-древната професия при хората, но може би тя има още по- дълбоки еволюционни корени. Маймуните, оказва се, също плащат за секс.

Майкъл Хумерт от Техническия университет Нанянг в Сингапур е направил това откритие в резултат на близо двегодишно проучване на живота на 50 дългоопашати макака на остров Калимантан в Индонезия, съобщава New Scientist.
Тамошните любвеобилни самки макак имат средно 1.5 сношения на час. Този показател обаче рязко скача до 3.5 пъти, ако самецът се постарае в ухажването. То се изразява в пощене на бълхи.
Ако наоколо има много самки, то ” цената” на секса рязко пада - самецът може да си ” купи” самка за осем минути пощене на бълхи. Ако обаче самките са малко, той е длъжен да пощи поне 16 минути, преди самката да се съгласи.
” При човека социално- половото начало присъства посвеместно. Вземете например старите богаташи, които се женят за млади привлекателни жени”, твърди Роналд Ное от Университета в Страсбург.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 09-01-2008

Откриха най-младата планета

Служителите от Института по астрономия “Макс Планк” (Max Planck Institute for Astronomy) откриха най-младата от известните до момента екзопланети. Тя се е сформирала в орбитата на звездата TW Hydrae, чиято възраст е около 8-10 милиона години т.е. около 500 пъти по-малко от възрастта на нашето Слънце.

Подобно на другите млади звезди TW Hydrae е обкръжена от облак от газ и космически прах. Планетата се намира на вътрешния радиус на този облак, се съобщава в прес съобщение на сайта на института.

Астрономите са нарекли планетата TW Hydrae b. Нейната точна възраст не е установена, но е очевидно, че тя не може да бъде по-стара от своята звезда. До момента всички открити от учените планети са се сформирали преди повече от 100 милиона години. За сравнение възрастта на Земята се предполага, че е на 4,5 милиарда години.

Новооткритата планета се отнася към класа на гигантите – тя е около 10 пъти по-тежка от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. TW Hydrae b се намира на разстояние 6 милиона километра от звездата си и прави един оборот около нея само за три и половина дни.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 04-01-2008

13 здравословни навика за всеки ден

1. Закусвайте всяка сутрин
Доказано е, че закусващите редовно живеят най-дълго и най-малко се оплакват от различни болежки. Изследванията показват, че тялото усвоява най-ефективно витамините и минералите в сутрешната храна, а за сметка на това натрупва по-малко мазнини (т.е. рискът от излишни килограми намалява) и холестерол.
Според американско изследване от 2003 г. хората, редовно хапват сутрин, по-рядко страдат от диабет. Статия, публикувана в един от новите броеве на International Journal of Food Science and Nutrition, разкрива, че ако в сутрешното си хранене често употребявате пълнозърнести храни, ще се чувствате по-готови за предизвикателствата на деня - както физически, така и умствено.
За да извлечете максимума от закуската, специалистите от Mayo Clinic съветват да подбирате продукти, богати на въглехидрати, протеини и малки количества мазнини. Те подчертават също особеното значение на разнообразното хранене, защото ”няма нито една храна, която да осигури всички необходими на организма вещества”.
Въпреки многобройните доказателства за ползата от закуската, много хора все пак я пропускат. Те обикновено се оправдават с липсата на време или с това, че не се чувстват гладни. Специалистите ги съветват да вземат нещо за хапване със себе си за по-късно.

2. Яжте повече риба
Според най-новите препоръки е добре да се консумира риба поне два пъти седмично. Освен че е добър източник на протеини, тя съдържа и много омега-3 ненаситени мастни киселини. Най-богати на тях са рибите от северните морета - скумрията, сардините, херингата, рибата-тон, сьомгата.
Освен че са полезни за предпазване от сърдечни заболявания, омега-3 киселините подобряват работата на имунната система. Въпреки че тази връзка все още трябва да бъде доказана изцяло, повечето учени вече приемат, че те намаляват и алергиите, астмата, екземите и различните автоимунни заболявания.
Храни като тофуто, соята, канолата, лененото семе, орехите съдържат много алфалипоева киселина, която в организма се преобразува в омега-3.

3. Наспивайте се
Организмът трябва да си почива достатъчно. Това звучи толкова познато и почти изтъркано. Въпреки това данните от различните анкети сочат, че 2/3 от хората над 30-годишна възраст страдат от различни проблеми, свързани със съня.
Достатъчното количество сън е важно колкото за физическото, толкова и за умственото и емоционално състояние. Недоспиването има негативен ефект върху паметта, ученето и логическото мислене.
Последните изследвания показват, че оптималното количество сън е 7-8 часа, като преспиването е също толкова вредно, както недостига на сън.

4. Общувайте
Човекът е социално същество. Той се чувства добре, когато комуникира с другите хора, независимо на какво ниво и от какъв точно характер са връзките му.
Може би си мислите, че честите ви настинки и течащия нос са дребни проблеми. Но ако някой приятел или близък чуе за тях, вероятността да ви посъветва да потърсите лекар е по-голяма. Човек по-трудно определя качеството на собственото си здраве, отколкото това на околните.
Според психолозите хората, които поддържат повече социални контакти, по-лесно се самоопределят, по-добре откриват силните и слабите си страни, преодоляват по-успешно кризите, по-лесно се преборват с депресивните състояния и по-рядко се чувстват потиснати.
Някои проучвания показват, че липсата на достатъчно социални контакти намалява количеството серотонин в тялото, а той има доказана роля за мисловната дейност и за доброто настроение.

5. Движете се повече
Безспорно е доказано, че физическата активност има здравословен ефект. Според повечето анкети обаче около 60% от хората не се движат достатъчно.
Ето няколко мотивиращи причини да промените положението: движението намалява риска от наднормено тегло, запазва здравето на костите, ставите и мускулите, намалява шанса от поява на високо кръвно налягане и диабет, подобрява настроението.
Физически активните хора живеят по-дълго и страдат по-малко от хронични заболявания, сочат резултатите от много изследвания.
Освен дългосрочните ползи достатъчното движение има и краткосрочен ефект - подобрява мисленето и настроението, намалява влиянието на стреса и зарежда тялото с енергия.
Най-честото оправдание за недостига на физическа активност е наличието на умора или липсата на време. Това е доста абсурдно - именно движението зарежда с енергия и прави човек работоспособен за по-дълго време.

6. Поддържайте добра зъбна хигиена
Доказано е, че редовното почистване на зъбите и устата като цяло, включително с ”екстри” като конци за зъби, удължава живота с до шест години. Според някои стоматолози почистването между зъбите с конци е важно за здравето, колкото и физическата активност и спирането на цигарите.
Дори на някои това да се стори прекалено, устната хигиена наистина е от особена важност за здравето. Това произтича от схващането, че устата е мястото в организма, където болестотворните бактерии навлизат най-лесно. Поради специфичната пряка връзка на зъбите с мозъка и сърцето, инфекциите навлизат много лесно в останалите части на тялото, а заплашват и правилната работа на сърдечно-съдовата система, защото навлизат и в кръвта.

7. Изберете си хоби
Ако отворите тълковния речник, ще прочетете определение за хоби от типа на ”занимание извън основното, което има особено значение за почивката и възстановяването”. Във всички варианти приятно прекараното време прав хората по-здрави и по-способни да се борят със заболяванията и техните причинители.
От друга страна хобито има още едно предимство - то със сигурност харчи повече калории, отколкото ако прекарате същото време пред телевизора.
Изследвания на психолози показват, че наличието на любимо занимание прави човек по-активен към всичко, което го заобикаля - той влага и повече старание и способности в основната си работа и постига по-добри резултати в нея.

8. Предпазвайте кожата си
Нашата кожа започва да остарява от момента на раждането ни. Всички специалисти са единодушни, че основният начин да забавим този процес, е възможно най-малко да я излагаме на слънце.
Ултравиолетовите лъчи не само изсушават кожата, но и водят до поява на бръчки и петна. Прекомерното излагане на слънце предизвиква изгаряния, промени в структурата на кожата, изтъняване на повърхностните кръвоносни съдове и в някои случаи рак на кожата.

9. Хапвайте здравословно
Диетолозите препоръчват поне 5-6 порции плодове и зеленчуци всеки ден, защото така се намалява риска от рак, забавя се стареенето на клетките, подобрява се паметта, облекчава се и се подобрява работата на сърцето, имунната система работи по-ефективно.
Един от лесните начини да ядем повече плодове и зеленчуци е да го правим именно между основните хранения. Затова специалистите съветват, когато още не е дошло време за обяд или вечеря, а ни се хапва, да консумираме например по 1-2 ябълки, малко ядки или нискомаслено мляко.

10. Пийте вода и яжте млечни храни
Водата и млякото са сред основните храни за организма. Освен това те могат да помогнат да намалим килограмите. Тялото с нуждае от вода, за да могат клетките да функционират правилно и пълноценно. Ставите се нуждаят от нея, за да са еластични. Важни органи като сърцето, мозъкът, бъбреците, черният дроб са особено чувствителни към недостига й.
Нуждите на отделните хора от вода са доста различни. Все пак съществува препоръчвано количество за дневен прием - не по-малко от 1,5-2 л.
Ако не разполага с достатъчно вода, организмът преминава в ”спешен режим” и усвоява всяка свободна молекула вода, която открие в себе си, започва да се презапасява с тегло, за да се справи по-успешно с екстрената ситуация.
Калцият пък, на който млякото и млечните продукти са богати, е известен със значението си за здравето на костите и зъбите. Проучвания показват също неговата роля за нормалното кръвно налягане, предотвратяването появата на камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и рак на дебелото черво.
Ако става дума за намаляване на теглото, няколко чаши нискомаслено мляко дневно спомагат за запазването на мускулната маса, като същевременно засилват отделянето на мазнините.

11. Пийте чай
Този, който не съдържа кофеин и не му е добавена захар, е за препоръчване, защото другият обезводнява организма и трупа тегло. Налице са някои доказателства, че чаят (особено зеленият) подобрява паметта, предпазва от кариес, рак и сърдечно-съдови заболявания.
Макар че в това отношение според специалистите има нужда от още доказателства, антиоксидантният ефект на чая е несъмнен. Освен това при някои хора това е начинът да приемат повече течности.

12. Разхождайте се всеки ден
Въпреки че в точка 5 вече стана дума за ползата от физическите натоварвания, разходката заслужава отделно внимание. Тя не може изцяло да бъде причислена към упражненията, защото не е необходимо да й отделяте специално време - човек може да се разхожда дори когато работи, например по време на телефонен разговор.
Според изчисленията 20 крачки изгарят 1 калория - нататък сметката зависи от това колко храна/калории сте поели. Резултатите от голямо американско изследване показват, че 30-минутната разходка всеки ден значително допринася за удължаването на живота.
Специалистите съветват също да използвате стълбите вместо асансьора, да обиколите няколко магазина, дори когато можете да купите всичко необходимо от първия, да се разходите до стаята на колегата си вместо да му пуснете имейл, да се срещнете се с приятели, разхождайки се, вместо да седнете някъде на кафе.

13. Планирайте
Може и да звучи малко изкуствено, но така е само на пръв поглед. Нима здравословното хранене може просто да се случи?! Всичко изброено по-горе - редовната закуска, фитнесът, чистенето на зъбите, предпазването от слънцето, изискват някакви усилия - физически или умствени. А липсата на време и сили най-често е просто оправдание.

Изпратено от MayaBancheva
записано на 04-01-2008


« предишна страница      следваща страница »
 
интервал
 
община Монтана
www.montana.bg
 
 

Последни Имоти

 
Дава под наем Офис - 250 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 58000 BGN - гр. Монтана
Продава Тристаен - 100000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 65000 BGN - гр. Монтана
Продава Двустаен - 67000 BGN - гр. Монтана
 
Агенция за недвижими имоти Луис Консулт
 

Последни обяви

 
  Обработвам снимки ит сватби балове кръщенета и за погре
цена: 10 лв.
 
  Обработвам снимки ит сватби балове кръщенета и за погре
цена: 10 лв.
 
  Обработвам снимки ит сватби балове кръщенета и за погре
цена: 10 лв.
 
 
 

Анекдот

 
Нова религиозна секта в България "Свидетелите на НОИ". Вървят и питат:
- Вярвате ли, че ще доживеете до пенсия?!
 

Фотогалерия

 
 
 


© "Монтана днес"  
Нагоре

 
приятели: | Враца On-Line | Казанлък | Dalportal | Moreto.net | Безплатни авто обяви | Перник Днес | портал Казанлък | яицазимитпо лъгуг | ПЕС | Търговски център Монтана | Избори 2011 | Риба | Peşte | Hidden Object games online | Дървени играчки | Услуги с багер |

   роwеrеd bу РНР-NUКЕ | SQL заявки:16 | време: 0.019s  |  | статистикастатистика Tyxo | политика за използване на бисквитки | rss източник